SANKCIJE

Francuska zaplijenila Abramovičevu vilu na Azurnoj obali vrijednu više od 100 miliona eura

Abramovič je potrošio oko 36 miliona eura na restauraciju zamka koji je kupio 2001.

Na krovu kuće napravio bazen. Agencije

A. Č.

13.4.2022

Francuske vlasti zaplijenile su vilu Romana Abramoviča na jugu Francuske koja je nekad pripadala vojvodi i vojvotkinji od Vindzora, u okviru sankcioniranja ruskih oligarha u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Šato de la Kro je smješten na jednom od najprestižnijih dijelova francuske rivijere, na poluostrvu grada Antiba između Nice i Kana, a lokalni agenti nekretninama procjenjuju njegovu vrijednost na oko 108 miliona eura, prenio je “Daily Mail”. 

Izgrađena 1936, vila sadrži više od deset spavaćih soba, osam kupatila, hektar šume i travnjaka do Mediteranskog mora.


Abramovič je potrošio oko 36 miliona eura na restauraciju zamka koji je kupio 2001. godine. Izgradio je 15 metara velik bazen na krovu, te ubacio teretanu i kućni bioskop.

Vila je sada zaplijenjena u okviru velike operacije u kojoj je više od 20 milijardi funti gotovine, imovine i drugog vlasništva u rukama ruskih oligarha zaplijenjeno ili zamrznuto posljednjih sedmica, kako je potvrdilo francusko Ministarstvo ekonomije i finansija.


Izvor iz Ministarstva je rekao da je vila među 12 nekretnina u posedu Abramoviča koje su zaplijenjene, a većina je kupljena preko specijalno kreiranih francuskih kompanija.

- Tu (u zaplijenjenu imovinu) spadaju kuće, superjahte i helikopteri ukupne dodatne vrednosti preko 25 milijardi eura – rekao je izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.