ZAŠTITA ŽENA I DJECE

UNHCR: Potrebne strožije kontrole smještaja izbjeglica iz Ukrajine

Program olakšanja viznog režima uveden je 18. marta i omogućava Ukrajincima koji nemaju porodične veze da dođu u Britaniju gdje će ih ugostiti domaćinstva koja na toj osnovi dobijaju 350 funti mjesečno

Žene i djeca iz Ukrajine. REUTERS

A. O.

14.4.2022

Britanska administracija mora da učini više na zaštiti žena i djece iz Ukrajine i da prestane da ih spaja sa samcima u Britaniji prema programu sponzorstva, jer postoji rizik da izbjeglice budu ugrožene, saopćeno je iz UN.

Agencija UN za izbjeglice (UNHCR) je, nakon izvještaja o tome da su žene koje su izbjegle iz Ukrajine na meti predatora koji im nude smještaje u svojim kućama, uputila poziv Britaniji da uvede "adekvatniji proces smještaja izbjeglih".


Uspostavljen je niz profila

Program olakšanja viznog režima uveden je 18. marta i omogućava Ukrajincima koji nemaju porodične veze da dođu u Britaniju gdje će ih ugostiti domaćinstva koja na toj osnovi dobijaju 350 funti mjesečno. 

Britanski dnevnik "Indipendent" piše da izbjegli moraju da pronađu svoje "domaćine", a zvaničnik Majkl Gov izrazio je nadu prošlog mjeseca da će to moći da učine pomoću društvenih mreža.

Uspostavljen je niz profila na društvenoj mreži Facebook radi kontakata izbjeglih i domaćina nakon čega su Ukrajinke počele da tragaju za domaćinima.

Humanitarne organizacije su upozorile da je time stvoreno mnogo problema i taj pristup su nazvali Tinderom za trgovce ljudima. Putem internet stranice Tinder usamljene žene i muškarci traže svoju "srodnu dušu".


Gomila nepristojnih poruka

Novinar Sunday Times se tokom sedmice predstavio u najvećoj grupi na Facebooku za smještaj kao dvadesetdvogodišnja Ukrajinka iz Kijeva i u roku od nekoliko minuta dobio je gomilu nepristojnih poruka.

UNHCR je saopćio da su obaviješteni o povećanom broju izvještaja o ugroženosti Ukrajinki od njihovih domaćina i zatražili su uvođenjenje adekvatnih mjera kako ne bi došlo do iskorištavanja izbjeglih.

"Indipendent" podsjeća i da su ukrajinska djeca bez roditelja bila smještena kod ljudi u Britaniji sa kojim nemaju rodbinske veze bez odgovarajućih provjera, uprkos tvrdnjama vlasti da djeca nisu obuhvaćena programom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.