NJEMAČKI KANCELAR

Koalicija pritišće Šolca: Traže da pošalje više oružja Ukrajini

Nakon dramatičnog političkog zaokreta na početku krize, kada je Šolc stopirao projekat gasovoda "Sjeverni tok 2" sa Rusijom nekoliko dana prije njene invazije na Ukrajinu, partneri ga optužuju da oklijeva

Olaf Šolc. Agencije

E. Ć.

15.4.2022

Koalicioni partneri njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) nisu zadovoljni njegovim liderstvom u ukrajinskoj krizi i taj razdor rizikuje da podrije jedinstvo Zapada protiv Rusije, prenosi Reuters.

Nakon dramatičnog političkog zaokreta na početku krize, kada je Šolc stopirao projekat gasovoda "Sjeverni tok 2" sa Rusijom nekoliko dana prije njene invazije na Ukrajinu, partneri ga optužuju da oklijeva. 



Nanosi štetu reputaciji Njemačke

Šolc je iznenadio čak i bliske partnere kada je 27. februara objavio "epohalnu promjenu" njemačke vanjske politike i obećao veliko povećanje vojne potrošnje i ublažavanje restriktivnog stava o izvozu oružja u zone sukoba.

- Imam utisak da Šolc nije svjestan ozbiljne štete koju nanosi reputaciji Njemačke u centralnoj Evropi, istočnoj Evropi, u suštini u cijeloj Evropi - izjavio je za Reuters Anton Hofrajter iz stranke Zeleni, koji predsjedava Evropskim odborom njemačkog parlamenta.

U sedmoj sedmici rata, Zeleni i liberalne Slobodne demokrate (FDP), stranke u Šolcovoj koaliciji, negoduju zbog toga što Njemačka nije uslišila molbe Ukrajine da joj pošalje više teškog naoružanja, usred upozorenja Kijeva da se Rusija priprema za veliku ofanzivu na jugu i istoku Ukrajine.

Neki iz tročlane koalicije sa Šolcovom ljevičarskom Socijaldemokratskom strankom (SPD) također žele da on učini više na smanjivanju zavisnosti Njemačke od ruskih energenata.

- On konačno mora pokazati liderstvo - rekao je Hofrajter.

Mora balansirati pritisak

Izvori iz vlade kažu da kancelar smatra da je njegova uloga i da drži na okupu heterogenu koaliciju i da se ne opterećuje puno kratkoročnim padovima popularnosti.

Šolc je također u jednom intervjuu rekao da Berlin šalje Ukrajini protivtenkovsko oružje, protivzračne rakete i drugo naoružanje. On je brzo dodao: "Pobrinut ćemo se da izbjegnemo da NATO, države NATO-a i Njemačka postanu strane u ratu."

Reuters piše da Šolc mora balansirati pritisak Zelenih, posebno da intenzivira snabdijevanje Ukrajine oružjem, sa izvjesnom uzdržanošću u elementima SPD-a, koji je dugo zagovarao približavanje Zapada Rusiji prije rata u Ukrajini.

Naglašavajući čvrst stav Zelenih, ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) je ove sedmice pozvala na slanje dodatnog teškog naoružanja i dodala: "Sada nije trenutak za izgovore, nego za kreativnost i za pragmatizam."

Hofrajter je otišao dalje i pozvao na embargo na ugalj i naftu protiv Rusije "kao minumum".

Međutim, kritičari kažu da je uvoz nafte i gasa iz Rusije, od kojih finansira svoju ratnu mašineriju, za sada ostao netaknut, pri čemu Berlin predvodi otpor tom potezu. Njemačka dobija oko 25 posto nafte i 40 posto gasa iz Rusije, piše Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.