TRAŽE KUHARE I KONOBARE

Turizam u Njemačkoj ponovo cvjeta, ali nedostaje radne snage

Zbog nedostatka potražnje tokom pandemije korone, ugostiteljska industrija je zabilježila pad zaposlenosti, uprkos svim naporima da se zaposleni zadrže

Vape za kuharima i konobarima. DW

L. K. P.

16.4.2022

Većina pandemijskih mjera ograničenja u Njemačkoj ukinuta je prije uskršnjih praznika. To je veliki broj ljudi potaknulo da požele ponovno otići na godišnji odmor.

Za njemačku hotelsku i restoransku industriju je to naravno dobra vijest, konačno svjetlo na kraju tunela, kaže za DW Ingrid Hartges, generalna direktorica krovne organizacije njemačkih ugostitelja DEHOGA:

"Gotovo dvije trećine firmi koje smo anketirali procijenilo je stanje rezervacija za nadolazeće praznike kao zadovoljavajuće ili i više od toga." 



Dobra posluga je vrlo tražena. DW

Nakon dugog razdoblja apstinencije, ljudi imaju posebno veliku potrebu za opuštanjem i uživanjem.

-Zbog nedostatka potražnje tokom pandemije korone, ugostiteljska industrija je zabilježila pad zaposlenosti, uprkos svim naporima da se zaposleni zadrže. A bez mjera o skraćenom radnom vremenu i s tim povezane podrške države, gubitak zaposlenika bio bi još znatno veći, dodaje Hartges.

U cijeloj zemlji izgubljeno je više od 130.000 punih radnih mjesta za koje se plaćaju doprinosi za socijalno osiguranje u posljednje dvije godine, te uz to još više od 217 000 tzv. Mini-poslova, gdje se socijalno osiguranje ili ne plaća, ili ga plaćaju sami radnici.

Mnogi koji su ranije radili te mini-poslova u hotelima i restoranima prešli su na druge poslove u maloprodaji, koja je bila otvorena i tokom karantine. A sada je te ljude teško ili nemoguće ponovo vratiti jer su se u međuvremenu navikli na redovno radno vrijeme i slobodne vikende.

- Samo u regiji Berlin-Brandenburg, prema podacima turističke udruge "Seenland Oder-Spree", 20 posto zaposlenih napustilo je turizam. A tržište rada je bez raspoloživih radnika. Svaki turistički objekt traži kuhare i konobare, kaže je voditeljica udruge Elen Rusih (Ellen Russig).

Nekim ugostiteljima bi digitalna rješenja mogla bi pomoći nadoknaditi manjak osoblja. Oni gostima stavljaju na raspolaganje sustave elektronskog naručivanja i naplate, pa oni sami mogu slati narudžbe u kuhinju ili na šank.



Digitalizacija, gosti sami naručuju hranu i piće. DW

Mada sve veći broj ugostitelja koristi takve ili slične sustave i time smanjuju broj zaposlenih, ovi digitalni pomagači imaju i nedostatke. S jedne je strane potrebno određeno vrijeme za obuku i uključivanje u posao, a s druge je tu naravno najprije potrebnu investirati dodatna sredstva, koja se prvo moraju zaraditi na šanku ili u kuhinji.

Gastronomija i hotelijerstvo sada nade polažu u strane radnike. Glavna direktorica udruge DEHOGA, Ingrid Hartges naglašava da je „ugostiteljska industrija vrlo atraktivna i internacionalna, tu je stranim radnicima relativno lako naći posao.

"Oko 35 posto naših zaposlenika ima strano državljanstvo, to je više nego u bilo kojoj drugoj industrijskoj grani u Njemačkoj."

Prema Hartgesovim riječima, povoljno je to što sve više izbjeglice iz Ukrajine nalaze posao u njemačkoj turističkoj industriji. Osim toga, DEHOGA nastoji privući i više radnika iz Njemačke širenjem programa obuke i zapošljavanja mladih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.