ZBOG POPRAVKE

NASA premješta SLS raketu i svemirsku letjelicu Orion na Floridu

Ovo je bio treći pokušaj završetka probe koraka prije zvaničnog lansiranja

SLS raketa. AGENCIJE

A. O.

18.4.2022

NASA je pauzirala generalnu probu za raketu Space Launch System (SLS) kako bi agencija mogla izvršiti popravke.

Proces lansiranja rakete za misiju Artemis 1 Moon je složen i traje 48 sati.


Treći pokušaj

Ovo je bio treći pokušaj završetka probe koraka prije zvaničnog lansiranja. Dio ovog procesa uključuje punjenje rakete gorivom. Oko sedam sati do lansiranja, tim počinje da hladi tečni vodonik i počinje sporo punjenje, a zatim brzo punjenje. Zatim, oko četiri sata, tim testira da li curi.

Svemirskoj agenciji nisu strana odlaganja. Na primjer, svemirski teleskop Džejms Veb (James Webb) je više puta odgođen. Teleskop je prvobitno trebalo da bude lansiran 2007. godine, ali nije poleteo do 2021. Takođe je patio od kašnjenja te godine, ali je konačno započeo svoju misiju 25. decembra 2021. Tada je odloženo i otvaranje zatezanja štitnika od sunca na teleskopu. Proces je započeo tri dana nakon lansiranja, ali nije završio do 4. januara 2022. Događaju se kašnjenja, ali vrijedi čekati za uspješne misije.


Nisu uspjeli

Tokom poslednjeg koraka mokre generalne probe, NASA je otkrila curenje tečnog vodonika (LH2). Već je nekoliko dana prije otkrio problem sa helijskim nepovratnim ventilom. 

Timovi su pokušali da završe "privremenu fazu kriogenog pogona hlađenjem linija koje se koriste za punjenje pogonskog goriva u gornji stepen." 

Nažalost, nisu uspjeli završiti ovu fazu jer prpelant nije tekao zbog problema. NASA premješta SLS raketu i svemirsku letjelicu Orion iz svemirskog centra Kenedi na Floridi nazad u zgradu za sklapanje vozila radi popravke. Agencija također razmatra rasporede i opcije za demonstriranje operacija punjenja pogonskog goriva prije lansiranja, piše screenrant.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.