JERUSALEM

Više od 20 povrijeđenih u sukobu Palestinaca i Izraelaca

Sukobi su nastavak nasilja u Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali koji su počeli krajem marta

Ispred kompleksa džamije Al Aksa. Twitter

E. Ć. / RSE

18.4.2022

Više od 20 Palestinaca i Izraelaca povrijeđeno je incidentima u i oko kompleksa džamije Al-Aksa u Jerusalemu, dva dana nakon velikog nasilja na tom mjestu.

Sukobima od 17. aprila povećan je broj povrijeđenih, zabilježen dan ranije, na više od 170, u napetom trenutku kada se jevrejski praznik Pesah poklopio s muslimanskim mjesecom posta ramazanom, navodi RSE.



Nastavak sukoba

Sukobi su nastavak nasilja u Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali koji su počeli krajem marta. U njima je stradalo 36 ljudi. Policija je ujutro 17. aprila saopćila da je "stotine" palestinskih demonstranata unutar džamijskog kompleksa počelo skupljati kamenje, neposredno prije dolaska jevrejskih posjetitelja.

Jevrejima je dozvoljeno da posjećuju to područje, ali ne i da se mole na mjestu, poznatom i kao Brdo hrama, najsvetijem mjestu u judaizmu i trećem najsvetijem mjestu u islamu. Izraelska policija je saopštila da su njene snage ušle u kompleks kako bi "uklonile" demonstrante i "ponovo uspostavile red".

Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je da je 19 Palestinaca ranjeno, uključujući najmanje petoro koji su hospitalizovani. Rečeno je da su neki ranjeni čeličnim mecima obloženim gumom.

Sigurnosne snage imaju "odrijeđene ruke"

Sedamnaestog aprila rano ujutro viđeni su jevrejski vjernici kako napuštaju mjesto, bosi iz vjerskih razloga, Sigurnopod zaštitom teško naoružane policije.

Izvan Starog grada, koji se nalazi u istočnom Jerusalemu koji je anektovao Izrael, palestinski mladići su kamenjem gađali autobuse koji su prolazili, razbijajući im prozore, zbog čega je sedam osoba zadobilo blaže povrede, saopštila je bolnica Shaare Zedek.

Policija je navela da je uhapsila 18 Palestinaca, a ministar javne sigurnosti Omer Bar-Lev rekao je da će Izrael "snažno djelovati protiv svakoga ko se usudi koristiti terorizam protiv izraelskih građana".

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da sigurnosne snage "i dalje imaju odriješene ruke... za svaku akciju koja će pružiti sigurnost građanima Izraela", naglašavajući pritom sve napore kako bi se omogućilo pripadnicima svih religija bogosluženje u Jerusalemu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.