PEDRO SANČEZ

Španski premijer: Ponovo otvaramo ambasadu u Kijevu

Ali da nismo ništa učinili i da smo dopustili Putinu da samo preuzme Ukrajinu, cijena bi bila još veća, dodao je on

Španski premijer Pedro Sančez. AGENCIJE

A. O.

18.4.2022

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) najavio je jutros da će Španija u narednim danima ponovno otvoriti svoju ambasadu u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu.

- Ponovno otvaramo ambasadu kao dokaz privrženosti Španije ukrajinskom narodu - rekao je Sančez u intervjuu za špansku televiziju Antena 3.


Rat vodi Putin

Ambasada je evakuirana 25. februara, dan nakon početka ruskog napada na Ukrajinu. Tada je ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares (Jose Manuel Albares) rekao da će se španski ambasador u Ukrajini vratiti u ambasadu čim to bude bezbjedno.

Sančez je danas izjavio da ono što se događa u Ukrajini nije "rat između Rusije i Ukrajine".

- To je rat koji vodi (ruski predsjednik Vladimir) Putin protiv svega što Evropska unija predstavlja: demokratije, slobode i modela prosperiteta zasnovanog na socijalnoj pravdi - rekao je on.

On je rekao i da rat uzima "očigledan" privredni danak u Španiji i da će zemlja uskoro smanjiti prognoze rasta.


Veća cijena

- Ali da nismo ništa učinili i da smo dopustili Putinu da samo preuzme Ukrajinu, cijena bi bila još veća - dodao je on.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.982 civila je ubijeno, a 2.651 je ranjen u Ukrajini od početka rata, prema procjenama Ujedinjenih nacija, pri čemu se strahuje da su stvarne brojke mnogo veće. Više od 4,8 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona interno je raseljenih, saopštila je agencija UN-a za izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.