STROGI LOKDAUN

U Šangaju napeta situacija zbog koronavirusa: Pozitivni protiv negativnih

Stariji građani, osjetljiviji na koronavirus, češće traže da se pozitivni odmah otjeraju iz zgrade

Šangaj. REUTERS

A. O.

19.4.2022

Napetosti zbog strogog lokdauna (lockdowna) u Šangaju razotkrile su podjele među građanima i okrenule mlade protiv starih, mještane protiv došljaka i prije svega korona negativne protiv korona pozitivnih.

Dvadeset i pet miliona stanovnika grada, od kojih većina živi u velikim stambenim zgradama, čvršće se povezalo zbog širenja zaraze koronavirusom, uvelo robnu razmjenu i zajedničku kupovinu i uspostavilo punktove za razmjenu hrane.


Izbila svađa

No budući da se ne nazire kraj “zaključavanju” koje nekima traje već četiri sedmice, iza zaključanih ulaza u gradske nebodere jača i frustriranost koja se često iskaljuje na WeChatu. 

U jednoj od chat grupa izbila je svađa kad je žena koja je bila odvedena u centralni karantin gdje je na testiranju bila negativna, optužila susjeda da ju je prijavio vlastima. Nije neobično da se pozitivni rezultati testova objavljuju u WeChat grupama u zgradama jer vlasti nastoje obuzdati novi val zaraze, najveći otkako je potkraj 2019. virus prvi put identificiran u Vuhanu (Wuhanu).

Jednoj Amerikanki bilo je rečeno da će biti poslana u centar za karantin nakon što su joj rezultati testa bili pozitivni izazvavši paniku. Isto je rečeno i trima sustanarima u zgradi.

- U chat grupama govorilo se oh jesu li pozitivni još ovdje, jesu li pozitivni još ovdje - rekla je Amerikanka, odbivši otkriti svoje ime.


Stariji građani, osjetljiviji na koronavirus, isto tako češće traže da se pozitivni odmah otjeraju iz zgrade.

- Zbog pretjerivanja medija o toj bolesti i budući da stariji ljudi imaju slabiji imunitet, oni se više boje virusa od mladih - rekao je jedan stanar koji je to doživio.

Drugi strani stanar, koji je rekao da se zove Aleksej, bio je osumnjičen da je covid-pozitivan kada mu se rezultat teksta nije učitao u njegovu covid aplikaciju.

Upravitelj njegove zgrade pokušao je blokirati dostavu hrane njegovoj porodici ako ne podijele rezultate kućnih testova s ostalim stanarima, što je, po tvrdnjama nekoliko građana Šangaja, česta praksa koja krši njihovo pravo na privatnost.

- Ne postoje smjernice i centri za kontrolu bolesti su preopterećeni. Osjećali su da imaju najvažniju misiju u svojem životu, da se mogu igrati doktora, policajca i suca u isto vrijeme - rekao je.


Bez dopuštenja

Nekim sustanarima nije bio dopušten ulazak u njihove domove nakon što su bili otpušteni iz centralnog karantina, što je kršenje državnih smjernica.

Druga strana stanarka koja je bila pozitivna rekla je da je bila u izolaciji u svom stanu umjesto u centralnom karantinu, na veliku žalost svojih komšija, koji su tražili da ode, pokušali je isključiti iz grupnih narudžbi namirnica i čak je tražili da se formalno ispriča.

Jedan komšija rekao je da je “strano smeće”, a drugi je širio laži o njenom mentalnom zdravlju, dok vijeće stanara nije bilo od pomoći, rekla je.

- Vidjela sam njihove screenshotove kojima su stanarima govorili da nastave tražiti da me otjeraju - rekla je, dodajući da će se odseliti čim bude mogla, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.