VELIKA IZBJEGLIČKA KRIZA

UN: Skoro pet miliona ljudi je napustilo Ukrajinu, najviše idu u ove zemlje

Među onima koji su napustili Ukrajinu 90 posto je žena i djece, dok su muškarci od 18. do 60. godine mobilizovani za odbranu svoje domovine od ruskog neprijatelja

Od ukupnog broja izbjeglica 90 posto otpada na žene i djecu. Twitter

E. Ć.

19.4.2022

Prema podacima UN-a skoro pet miliona Ukrajinaca je napustilo svoju domovinu nakon što je započela ruska invazija 24. februara. To je najbrže rastuća izbjeglička kriza još od Drugog svjetskog rata.

Među onima koji su napustili Ukrajinu 90 posto je žena i djece, dok su muškarci od 18. do 60. godine mobilizovani za odbranu svoje domovine od ruskog neprijatelja. Skoro dvije trećine ukrajinske djece je ostalo bez svojih domova, podaci su kojima raspolaže UN.

Navodi se da je najviše Ukrajinaca otišlo u Poljsku, čak njih 2.8 miliona. U Rumuniju je otišlo 751 hiljada Ukrajinaca, a više od pola miliona, tačnije 536 hiljada njih se prebacilo u Rusiju.

Mađarska je postala utočište za trenutno 466 hiljada ukrajinskih izbjeglica, Moldavija za 425 hiljada, dok ih je u Slovačkoj 340 hiljada. Kako se navodi, u Bjelorusiju je do sada izbjeglo 24 hiljade.

Prikaz gdje najviše idu ukrajinske izbjeglice. BBC

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.