PRISTALI NA NAGODBU

Katolička crkva u Nju Džersiju će žrtvama seksualnog zlostavljanja platiti 87,5 miliona dolara odštete

Želio bih izraziti svoje iskreno izvinjenje svima koji su pogođeni seksualnim zlostavljanjem u našoj biskupiji, rekao je biskup Saliven

Biskup Denis Saliven. Twitter

E. Ć. / Anadolija

20.4.2022

Rimokatolička biskupija u saveznoj američkoj državi Nju Džersiju ispatit će ukupno 87,5 miliona dolara odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja u crkvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Biskupija Kamden, koja pokriva šest okruga Nju Džersija, pristala je na nagodbu s tužiteljima, a lokalni mediji javljaju da je dogovor dostavljen nadležnom sudu na odobravanje.

Shodno nagodbi, biskupija će za blizu 300 žrtava seksualnog uznemiravanja u crkvi uplatiti odštetu u ukupnom iznosu od 87,5 miliona dolara.

- Želio bih izraziti svoje iskreno izvinjenje svima koji su pogođeni seksualnim zlostavljanjem u našoj biskupiji. Ovo užasno poglavlje u historiji biskupije Nju Džersija u Kamdenu se nikada više neće ponoviti - naveo je u pisanom saopćenju biskup Denis Saliven (Dennis Sullivan).

On je naveo je da će nagodba, ukoliko je i sud odobri, biti najveći iznos odštete isplaćen po tužbama zbog seksualnog uznemiravanja u katoličkim crkvama u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.