ZATVORILA IM KONZULATE

Rusija protjerala diplomate Latvije, Litvanije i Estonije

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je navelo kako su sve diplomate konzulata, uključujući njihove čelnike, proglašeni "nepoželjnim osobama"

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije. Twitter

E. Ć. / Anadolija

21.4.2022

Rusija je zatvorila konzulate baltičkih zemalja i u skladu s principom reciprociteta protjerala njihove diplomate, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju je navedena odluka da budu zatvoreni konzulati Latvije u Sankt Peterburgu i Pskovu, konzulat Estonije u Sankt Peterburgu i ured u Pskovu i konzulat Litvanije u Sankt Peterburgu.

Ministarstvo je navelo kako su sve diplomate konzulata, uključujući njihove čelnike, proglašeni "nepoželjnim osobama", dodajući kako su uposleni u administraciji i tehničko osoblje, koji nisu ruski državljani, "neprihvatljivi".

- Zahtijevamo da sve pomenute osobe napuste teritoriju Ruske Federacije u istom vremenskom intervalu koji je dat za odlazak uposlenika ruskih konzularnih misija iz ovih zemalja - navedeno je u saopćenju ministarstva.

Latvija je 5. aprila zatvorila ruske konzulate u gradovima Liepaja i Daugavpils te protjerala 13 diplomata. Estonija je zatvorila ruski konzulat u Narvi i konzularni odjel u Tartuu, te 14 ruskih državljana, među kojima je sedam diplomata, proglasila nepoželjnim osobama.

 I Litvanija je 4. aprila zatvorila ruski konzulat. Baltičke zemlje su svoj potez obrazložile kao znak solidarisanja s Ukrajinom i protesta zbog rusko-ukrajinskog rata.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.