GEOPOLITIČKE IGRE

Kina je potpisala pakt s malom državom: SAD i Australija ga silom probali spriječiti

Premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare insistirao je u srijedu da sporazum ne uključuje dopuštenje Kini da uspostavi vojnu bazu te je pozvao kritičare da "poštuju suverene interese zemlje"

Si Đinping, kineski predsjednik. AGENCIJE

S. S.

22.4.2022

Kina je objavila da je ove sedmice potpisala sigurnosni pakt s malom pacifičkom otočnom državom - Solomonskim ostrvima.

Kako je Kina objavila, to je bio "obostrano koristan sporazum s ciljem stvaranja mira i stabilnosti na Solomonskim otocima", zemlji sa stanovništvom manjim od polovice Menhetna koju su prošle godine potresli nasilni protesti. Ali druge zemlje na taj pakt gledaju drugačije.

Za Australiju, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države to je bila posljednja igra Pekinga u borbi za uticaj na Pacifiku - potez za koji neki tvrde da prijeti samoj stabilnosti regije, piše CNN. Nagađalo se oko toga što će biti u sporazumu nakon što je na internetu prošlog mjeseca procurio neprovjereni nacrt sporazuma.

Jačanje uticaja

Neki su bili zabrinuti da bi sporazum mogao ostvariti najgori strah Kanbere: kinesku vojnu bazu na Solomonovim otocima, prvu na Pacifiku. Australija i SAD bili su toliko zabrinuti da su poslali predstavnike na pacifički otok, nadajući se da će zaustaviti sporazum.

No, Kina je objavila da je sporazum potpisan u utorak, prije nego što je američko izaslanstvo uopšte imalo priliku sletjeti. Iako detalji konačnog sporazuma nisu objavljeni, neki posmatrači kažu da sporazum čini Australiju manje sigurnom i prijeti dodatnom destabilizacijom Solomonskih otoka.

- Australija i Sjedinjene Države još uvijek se nisu probudile u pogledu realnosti kineske moći i načina na koji ćemo se nositi s njom - rekao je Hugh White, profesor emeritus strateških studija na Australskom nacionalnom sveučilištu, koji je radio kao viši savjetnik australskog ministra odbrane i premijera.

- I u Kanberi i u Vašingtonu misle da nekako možemo natjerati Kinu da nestane - dodao je.

Prema nacrtu dokumenta koji je procurio, Solomonski otoci bi imali mogućnost tražiti od policije ili vojnog osoblja iz Kine da održava društveni red ili pomoć u katastrofama.

Čini se da se sporazum odnosi na nasilne proteste koji su potresli glavni grad zemlje Honiaru u novembru prošle godine, a koji su djelomično potaknuti bijesom zbog vladine odluke da prekine veze s Tajvanom i povjeri vjernost Pekingu.

Ideja "pacifičke porodice"

U zajedničkoj izjavi, SAD, Japan, Australija i Novi Zeland rekli su da pakt predstavlja "ozbiljne rizike za slobodni i otvoreni Indo-Pacifik".

Premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare insistirao je u srijedu da sporazum ne uključuje dopuštenje Kini da uspostavi vojnu bazu te je pozvao kritičare da "poštuju suverene interese zemlje". "Ušli smo u aranžman s Kinom širom otvorenih očiju, vođeni našim nacionalnim interesima", rekao je.

- Jasno mi je da velika većina običnih stanovnika Salomonskih otoka ne želi bazu ovdje, pa čak ni ovaj dogovor. Većina uopšte ne želi Kinu ovdje - rekao je opozicioni lider Metju Vale (Matthew Wale).

Neki su sugerisali da bi sam sporazum mogao pogoršati tenzije između onih koji podržavaju bliže veze s Kinom i onih koji ne podržavaju. Ali sporazum također šalje mnogo veću poruku: da pristupi Australije i njezinih saveznika u regiji ne funkcioniraju, piše CNN.

Australija već dugo govori o ideji "pacifičke porodice". No, prema Vajtu, Australija posvećuje malo pažnje Pacifiku, osim ako se ne suočava sa sigurnosnom prijetnjom. Australija i njezini saveznici još uvijek su zapeli u prošlosti, zamišljajući da se moć Kine može svesti na minimum i da te zemlje mogu ostati dominantne sile u regiji, rekao je.

- To neće ići. Australija mora naučiti živjeti s kineskom moći, a to uključuje kineski prošireni uticaj u jugozapadnom Pacifiku - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.