BLISKI ISTOK

Oprečne tvrdnje: Izrael tvrdi da održava status quo u Al-Aksi

Arapska Liga tvrdi da je Izrael prekršio status-quo i da je dopustio Jevrejima da obavljaju molitvu u objektu, nazivajući to "provokacijom"

Džamija Al-Aksa. AFP

S. S.

22.4.2022

Izrael je saopćio da održava dugotrajnu zabranu održavanja jevrejskih molitvi u objektu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, odbacujući optužbe Arapske lige da dopušta obavljanje obavljanje takvih molitvi.

Nasilje u objektu, uvažavanom u judaizmu kao Brdo hrama, i među muslimanima kao Plemenito svetište, buknulo je tokom protekle sedmice, povećavajući strahovanja oko povratka širem izraelsko-palestinskom sukobu.

Zabrana jevrejskih molitvi

Izraelske snage sigurnosti u stanju su povišene pripravnosti dok se sveti muslimanski mjesec ramazan podudara s jevrejskim praznikom Pesahom i hrišćanskim Uskrsom.

Arapska Liga tvrdi da je Izrael prekršio status-quo i da je dopustio Jevrejima da obavljaju molitvu u objektu, nazivajući to "provokacijom". Izrael je, ipak, saopćio da nema nikakve promjene u dugotrajnoj zabrani jevrejskih molitvi u žarišnom objektu.

- Izrael održava status quo, koji uključuje slobodu molitve za muslimane i pravo na posjetu za nemuslimane. Policija primjenjuje zabranu jevrejskih molitvi - izjavio je Lior Haiat, portprol izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Obilazak Brda hrama

  - Proteklih pet godina Izrael nije dopuštao Jevrejima da obilaze Brdo hrama tokom posljednih deset dana ramazana kako bi spriječio svaku čarku - kazao je.

Taj desetodnevni period počinje u petak, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.