ZADALI IM JAK UDARAC

Zloglasna porodica koja dvije decenije hara svijetom: Ovaj mafijaški klan jedan je od najsmrtonosnijih

Također, vlada Sjedinjenih Američkih Država je na konferenciji za štampu u Dablinu ponudila nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja šefova klana "Kinahan"

Klan Kinahan. Agencije

E. T.

22.4.2022

Policija Irske objavila je kako je u saradnji sa kolegama iz Velike Britanije, Europolom i Uredom za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija blokirala pozamašnu imovinu klana "Kinahan", najpoznatije kriminalne organizacije u Irskoj. Riječ je o kriminalnoj organizaciji koju Amerikanci smatraju jednom od najozloglašenijih i najsmrtonosnijih mafijaških organizacija na svijetu, koju porede sa meksičkim, italijanskim, ruskim i japanskima.

Govoreći o sankcijama, šef Garde (irske policije) Dru Haris (Drew) rekao je da je to bila samo prva faza u borbi protiv bande "Kinahan". On je rekao da će prinudne mjere zadati "težak udarac, ako ne osakatiti" bandu za koju je britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) rekla da je odgovorna za trgovanje drogom i oružjem širom svijeta više od 20 godina, objavio je BBC.

Također, vlada Sjedinjenih Američkih Država je na konferenciji za štampu u Dablinu ponudila nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja šefova klana "Kinahan", trojice najviših članova bande Kristofera i njegovih sinova Danijela i Kristofera mlađeg Kinahana, kao i četvorice njihovih podređenih, kako je rekla novoimenovana ambasadorka SAD u Irskoj Kler Kronin.

Gregori Gatjanis, pomoćnik direktora Ureda za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija, rekao je da je klan također švercovao droge na američkom tlu i da smatraju da su pretnja nacionalnoj bezbednosti koliko i japanska Jakuza, italijanska mafija ili rusko podzemlje. Ukupno je na meti sedam članova i tri povezane firme.


Put droge i smrti

Kartel "Kinahan" je već više od dvije decenije odgovoran za uvoz tona droge i oružja širom svijeta, kako je rekla britanska NCA, dodajući da je grupa povezana sa preko 10 ubistava.

Osim što su trgovali drogom veoma su smrtonosni, pa se smatra da je njihov rat sa drugom, manjom bandom Hačisovih iz Dablina za prevlast na tržištu droge koji se u Irskoj vodi posljednjih nekoliko godina, odnio 18 života u Irskoj i Španiji od 2015, piše “Politiko”. Među ubijenima su bila i dva slučajna prolaznika.

Američko Ministarstvo finansija opisuje klan kao jedan od najopasnijih u svetu, poredeći ga sa kriminalnim organizacijama poput italijanske Kamore, meksičkog Los Zetasa i japanske Jakuze.

Prema Harisu, banda je zaradila preko milijardu eura širom svijeta od svojih kriminalnih aktivnosti. Haris je rekao da je banda počela svoje aktivnosti trgujući drogom u južnom dijelu Dablina, ali da su porasli i postali “transnacionalni kriminalni kartel umiješan u širok niz kriminalnih aktivnost za koje se procjenjuje da su im sakupile preko milijardu dolara”.

- Sve to ostavljajući za sobom bezbrojne žrtve nasilja i zavisnosti širom svijeta – rekao je.


Policija u Meksiku. Agencije

Mislili su da su nedodirljivi

BBC navodi da je Tomas Kavano, za kojeg je NCA rekla da je vodio operacije klana Kalahan u Britaniji, osuđen prošlog mjeseca na 21 godinu zatvora zajedno sa Garijem Vikerijem i Danijelom Kaningom koji su dobili 20 i 19 i po godina ponaosob.

NCA je navela da dokazi pokazuju da su oni odgovorni za uvoz kokaina u Britaniju vrijednog oko 23,4 miliona funti i za uvoz marihuane vrijednosti oko 6,4 miliona. Nakon što je irska policija blokirala imovinu klana, Met Horn, zamjenik istražnog direktora NCA, najavio je da će britanske vlasti izdati slične naloge za zamrzavanje imovine u vlasništvu "Kinahana".

- Ova grupa je smatrala da je nedodirljiva, ali ovo pokazuje da ćemo iskoristiti svaku priliku da ometemo njene kriminalne aktivnosti. Nećemo stati ovdje – poručio je.


Blokirana imovina u SAD

Kriminalna grupacija novac zarađen na svojim ilegalnim aktivnostima pere kroz kupovinu nekretnina, pa im je sada Kancelarija za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija blokirala imovinu u SAD, navodi “Večernji list”.

Imovina je blokirana klanu i sa njim povezanim osobama i firmama a prema objavljenim podacima pod finansijskim sankcijama kakve se sad koriste za ruske oligarhe nakon ruske invazije na Ukrajinu, našlo se sedam osoba i tri kompanije.


Zvaničnici policije - šef irske Garde Dru Haris, Met Horn iz NCA i Jari Liuku iz Evropola u Dablinu. Agencije

Irska policija je, kako navodi “Politiko”, takođe objavila novi nalog za hapšenje za jednog od sedmorice – Šona Mekgoverna, rodom iz Dablina, zbog ubistva u sukobu sa rivalima Hačisovima. Mekgovern je u američkom dokumentu o sankcijama opisan kao “najbliži saradnik” Danijela Kinahana.

BBC navodi da se Danijel Kinahan bavio promovisanjem boksa na najvišem nivou, pa je navodno bio i promotor nekih od borbi Tajsona Fjurija koji mu je javno zahvaljivao prošle godine na organizaciji nekih od tih mečeva. Njegov advokat rekao je BBC-u prošle godine da su sve optužbe protiv njega naziva lažne, navodeći da je Danijel Kinahan neosuđivana osoba i da nema dokaza da je on mafijaški boss.


Raspisana potjernica za Danijelom Kinahanom. Agencije

Dopisnik BBC-a iz Dablina Šejn Harison je u analizi naveo da vodeće osobe klana Kinahan već duže vrijeme žive i rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji nemaju potpisani sporazum o ekstradiciji sa Republikom Irskom.

- To ih je možda navelo da misle da su van domašaja (vlasti) - napisao je Harison, dodajući da je Danijel Kinahan htio da “opere” svoju reputaciju uplićući se u boks.

Ali, u utorak su policijske snage Irske i Britanije poručile onima povezanim sa njim da više nemaju sumnje u njega i aktivnosti njegove porodice.

Također su rekli da ti sportisti sada treba da razmotre sopstvene reputacije kao i ugled njihovog sporta i fanova.


Kriminalne grupe sve opasnije

U međuvremenu, Europol navodi da je cilj međunarodne policijske saradnje zaštita društva od kriminalnih grupa koje postaju sve opasnije i fluidnije. Prema njihovim podacima, kriminalne organizacije su sve prilagodljivije i postaju ključna prijetnja bezbjednosti EU. Navode i da se 40 odsto aktivnosti takvih organizacija u EU odnose na trgovinu drogom, a čak ih je 60 posto umiješano i u korupciju, što posebno dolazi do izražaja kada hoće da legalizuju svoje poslove. 

- Organizovani kriminal u EU temeljno počiva na njihovoj sposobnosti da operu novac zarađen na ilegalnim aktivnostima. U tu svrhu, kriminalne grupe angažuju profesionalne "perače novca", a to je dovelo do stvaranja paralelnog, podzemnog tajnog, finansijskog sistema za obradu transakcija i plaćanja izolovanih od bilo kakvih nadzornih mehanizama koji upravljaju pravnim ekonomskim sistemom - upozoravaju iz Europola.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.