GENERALNI SEKRETAR UN-A

Gutereš sljedeće sedmice u Moskvi: Sastat će se sa Putinom i Lavrovom

Ranije ove sedmice poslao je pisma Rusiji i Ukrajini, tražeći odvojene sastanke sa liderima dviju zemalja

Antonio Gutereš. Agencije

H. J. I.

22.4.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) posjetit će Moskvu sljedeće sedmice, a primit će ga ruski predsjednik Vladimir Putin, saopštio je u petak njegov ured, prenosi Anadolija. 

Pored sastanka sa Putinom, Gutereš će 26. aprila održati radni sastanak i ručak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Ranije ove sedmice poslao je pisma Rusiji i Ukrajini, tražeći odvojene sastanke sa liderima dviju zemalja.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Štefan Dujaric (Stephane Dujarric) rekao je da su pisma uručena stalnim misijama Rusije i Ukrajine u utorak poslijepodne.

-U ovim pismima, generalni sekretar je zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga primi u Moskvi i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se sastanu u Kijevu - rekao je Dujaric, dodavši:

- Generalni sekretar je naveo da bi u ovom trenutku zbog velike opasnosti i posljedica želio razgovarati o hitnim koracima za postizanje mira u Ukrajini i budućnosti multilateralizma zasnovanog na Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu.

Dujaric je naglasio da je Gutereš u pismu naveo da su Ukrajina i Rusija osnivači UN-a i da su "uvijek bile snažne pristalice ove organizacije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.