DA LI SU ONI SLJEDEĆI?

Zabrinutost u Moldaviji poslije izjava u Moskvi

Ruske državne novinske agencije su citirale Minekajeva da će mu potpuna kontrola južne Ukrajine omogućiti pristup Pridnjestrovlju

Moldavski službenici. GOV.MD

S. S. / DW

23.4.2022

Izjava visokog ruskog vojnog komandanta da ruske trupe planiraju da napreduju ka jugozapadnoj granici Ukrajine primorale su moldavsku vladu da preduzme konkretne mjere. Kao prvo, Ministarstvo vanjskih poslova u Kišinjevu pozvalo je ruskog ambasadora na raport: na svojoj web-stranici Ministarstvo je objavilo da želi da mu izrazi svoju "duboku zabrinutost" zbog komentara Rustama Minekajeva.

Ruske državne novinske agencije su citirale Minekajeva da će mu potpuna kontrola južne Ukrajine omogućiti pristup Pridnjestrovlju (manje od pola miliona stanovnika) - zapadnom dijelu Moldavije koji se 1990. otcijepio, ali koji niko ne priznaje osim Rusije, koja tamo ima ključni uticaj. 

To bi odsjeklo svu ukrajinsku obalu i rezultiralo guranjem ruskih snaga stotinama kilometara dalje na zapad, pored glavnih ukrajinskih primorskih gradova Mikolajeva i Odese.

Moldavija je neutralna

Ovo je jedna od najdetaljnijih izjava o ambicijama Moskve u Ukrajini i ukazuje na to da Rusija ne planira prekidanje svoje ofanzive u skorije vrijeme.

Minekajev je u ruskim medijima također rekao da je stanovništvo koje govori ruski jezik u Moldaviji ugnjetavano - argument koji je Kremlj koristio i da opravda invaziju na Ukrajinu.

Izjave Minekajeva su neosnovane, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Kišinjevu. "Moldavija je neutralna država i ovaj princip moraju poštovati svi međunarodni akteri, uključujući i Rusku Federaciju."

Okupacija južne i istočne Ukrajine

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopćilo da komentari Minekajeva pokazuju da Rusija više ne krije svoje namjere. Moskva je, navodi se na Twitteru, sada "priznala da cilj "druge faze" rata nije pobjeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacija istočne i južne Ukrajine."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da je ruska invazija na Ukrajinu samo početak i da Moskva ima planove da osvoji druge zemlje.

- Svi narodi koji, kao i mi, vjeruju u pobjedu života nad smrću moraju da se bore sa nama. Moraju da nam pomognu jer smo mi prvi na redu. A ko je sljedeći?, rekao je Zelenski u video obraćanju u petak kasno uvečer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.