TRAGEDIJA

Ogromna eksplozija u ilegalnoj rafineriji nafte u Nigeriji: Desetine mrtvih uključujući žene i djecu

Krađa nafte i zanatska rafinacija sirove nafte je uobičajena praksa u delta regionu zemlje

Nigerija. PROFIMEDIA

A. O.

25.4.2022

Državna komanda Riversa nigerijskog korpusa za bezbjednost i civilnu odbranu u Abudži saopćila je da su u eksploziji u pograničnom gradu na jugu Nigerije u ilegalnoj rafineriji nafte, među desetinama poginulih, nalaze i žene i djeca.

- Požar se dogodio na ilegalnom mjestu za skladištenje bunkera koje se nalazi na granici između države Rivers i države Imo - navodi se u saopćenju vlasti.

Požar je doveo do smrti muškaraca, žena i djece na stotine, dodajući da su ostaci nekih žrtava izgorjeli do neprepoznatljivosti.

Prema izveštajima lokalnih medija, timovi za hitne slučajeve su izbrojali 109 tijela, dok se ostali vode kao nestali.

U oktobru prošle godine, 25 ljudi, uključujući i djecu, poginulo je u eksploziji u ilegalnoj rafineriji u državi Rivers, jednoj od oblasti proizvodnje nafte u Nigeriji.

Krađa nafte i zanatska rafinacija sirove nafte je uobičajena praksa u delta regionu zemlje. Praksa uključuje prokuhavanje sirove nafte da bi se izvuklo gorivo koje doprinosi zagađenju u regionu. Vladine brojke objavljene prošle godine i koje su objavili nigerijski mediji otkrili su da se više od 400.000 barela sirove nafte gubi svaki dan zbog krađe, prenosi Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.