DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Rusija ne uspijeva u ostvarivanju ratnih ciljeva u Ukrajini

Sa Blinkenom i Austininom sam razgovarao o odbrambenoj pomoći, kazao je Zelenski

Antoni Blinken. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

25.4.2022

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antoni Blinken (Antony Blinken) izjavio je da je Rusija neuspješna u ratu u Ukrajini, javlja Anadolija.

Blinken i ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin doputovali su sinoć preko Poljske u Kijev, gdje ih je primio predsjednik ratom pogođene Ukrajine Zelenski.

Šef američke diplomacije Blinken danas je u Poljskoj novinarima kazao da je Rusija neuspješna u kontekstu ostvarenja njenih ratnih ciljeva u Ukrajini.


Povukla snage

On je podsjetio kako je Rusija povukla snage sa periferije Kijeva i sa sjevera Ukrajine kako bi se fokusirala na regiju Donbasa.

- Rusija ne uspijeva, a Ukrajina uspijeva - poručio je Blinken.

Navodeći da je glavni cilj Rusije da potpuno potčini Ukrajinu i oduzme njen suverenitet, Blinken je rekao da taj ruski plan nije uspio.


Važan događaj

Uporedo s tim, ukrajinski predsjednik Zelenski je na svom Telegram nalogu saopćio da je posjeta lidera Stejt Departmenta (State Departmenta) i Pentagona bio važan događaj u presudnim trenucima za Ukrajinu.

Zelenski se zahvalio vlastima SAD-a na podršci koju pružaju Ukrajini.

- Sa Blinkenom i Austininom sam razgovarao o odbrambenoj pomoći, finansijskoj podršci i sigurnosnim garancijama za Ukrajinu te o jačanju sankcija Rusiji - naveo je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.