POTVRDILA SEKRETARICA

Velika Britanija ukida carine na uvoz iz Ukrajine

Ciljani proizvodi mogli bi uključivati ​​opremu za presretanje i nadzor te će zatvoriti sve postojeće praznine da bi se osiguralo da Rusija ne kupuje tu robu iz Velike Britanije, dodala je ona

Ukidanje carina. ILUSTRACIJA

A. O. / Anadolija

26.4.2022

Vlada Velike Britanije objavila je u utorak da ukida sve carine obuhvaćene postojećim trgovinskim sporazumom sa Ukrajinom i da uvodi nove sankcije ruskoj privredi, javlja Anadolija.

Britanska sekretarica za međunarodnu trgovinu Ana Marija Trevelian (Anne-Marie Trevelyan) saopćila je da je u pitanju odgovor na direktan zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za podršku ukrajinskoj privredi.


Određeni proizvodi

- Ukidanje carina na ključni ukrajinski izvoz, uključujući ječam, med, konzervirani paradajz i živinu, pomoći će ukrajinskim kompanijama i proizvođačima u trenutku kada im je to najpotrebnije - istakla je ona.

Velika Britanija je najavila zabranu izvoza određenih proizvoda i tehnologije u Rusiju.


Carinske sankcije

- Ciljani proizvodi mogli bi uključivati ​​opremu za presretanje i nadzor te će zatvoriti sve postojeće praznine da bi se osiguralo da Rusija ne kupuje tu robu iz Velike Britanije - dodala je ona.

Prošle sedmice Velika Britanija je objavila da pooštrava trenutne carinske sankcije Rusiji proširenjem liste proizvoda koji podliježu zabrani uvoza i povećanim carinama, uključujući nove zabrane proizvoda od srebra i drveta, te povećanje carina za 35 posto na robu kao što su dijamanti i guma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.