SASTANAK SA LAVROVOM

Gutereš stigao u Moskvu: Od Rusije zatražio prekid vatre u Ukrajini

U Kijevu su Guterešovu odluku da prvo posjeti Rusiju oštro kritizirali. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u takvom rasporedu “ne vidi nikakvu pravdu ni logiku”

Antonio Gutereš u posjeti Moskvi. AFP

A. O.

26.4.2022

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) rekao je u utorak u Moskvi da se u Ukrajini mora proglasiti prekid vatre što je moguće prije.

- Iznimno smo zainteresirani da se pronađu načini da se stvori uvjeti za učinkovit dijalog, da se stvore uvjeti za prekid vatre što je moguće prije, da se stvore uvjeti za mirno rješenje - rekao je Gutereš prije sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.


Posjetiti Kijev

Premda je situacija u Ukrajini “složena i postoje različite interpretacije onoga što se događa”, moguć je “ozbiljan dijalog o tome kako postupati da ljudske patnje budu što manje”, dodao je.

Gutereš će se tokom dana sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim će posjetiti Kijev.

To je Guterešov prvi posjet Moskvi od početka ruske invazije 24. februara.


Oštra kritika

U Kijevu su Guterešovu odluku da prvo posjeti Rusiju oštro kritizirali. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u takvom rasporedu “ne vidi nikakvu pravdu ni logiku”.

Od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini UN se pokazao marginaliziran, a jedan od razlog je i to što je Rusija je uz Kinu, Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i njezina invazija izazvala je krizu među petorkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.