SITUACIJA SE KOMPLIKUJE

Ukrajina smatra da Rusija pokušava uvući Pridnjestrovlje u rat

Predsjednik Moldavije rekao je danas da napadi u regiji koju podržava Rusija predstavljaju pokušaj određenih frakcija na toj teritoriji da podignu tenzije

Vladimir Putin. AGENCIJE

S. S. / Reuters

26.4.2022

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog situacije u proruskom otcijepljenom regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji i osudili su ono što naziva pokušajem Rusije da uvuče ovu regiju u rat protiv Ukrajine.

Ministarstvo je u u saopćenju navelo da su se incident, uključujući nekoliko eksplozija, "poklopili s izjavama ruske vojne komande o njihovim planovima da zauzmu cijeli jug Ukrajine i uspostave kopneni koridor prema Pridnjestrovskoj regiji Moldavije".

- Ukrajina snažno podržava teritorijalni integritet Moldavije u njenim međunarodno priznatim granicama, osuđuje pokušaje uključivanja Pridnjestrovske regije Moldavije u rusku punu invaziju na Ukrajinu i poziva na deeskalaciju situacije - navodi se.

Predsjednik Moldavije rekao je danas da napadi u regiji koju podržava Rusija predstavljaju pokušaj određenih frakcija na toj teritoriji da podignu tenzije, javlja Reuters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su dešavanja u toj regiji razlog za ozbiljnu zabrinutost i da Moskva pomno prati razvoj događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.