MOSKVA

Putin nakon sastanka sa Guterešom: Donjeck i Lugansk su priznati isto kao i Kosovo

Lično sam pročitao sve dokumente Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, istakao je ruski predsjednik

Antonio Gutereš i Vladimir Putin. Agencije

H. J. I.

27.4.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas u Moskvi sastanak s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom (Guterres) s kojim je razgovarao o situaciji u Ukrajini.

Tokom razgovora, Gutereš i Putin su se osvrnuli na brojne teme, a ruski predsjednik je naročito govorio o Mariupolju i situaciji u krugu fabrike Azovstal.

- Čujemo od ukrajinskih vlasti da se tamo nalaze i civili. Vojnici su dužni da ih oslobode. Ako to ne urade, onda se ponašaju kao teroristi u mnogim zemljama svijeta baš kao što radi ISIL u Siriji. Skrivaju se iza civila. Najjednostavnije je da ljude puste na slobodu - rekao je Putin.


Bili prinuđeni

Također, naglasio je kako je Rusija bila prinuđena da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike.

- Ovo je iznuđena mjera kako bi se okončale patnje ljudi koji žive na tom prostoru. Nažalost, naše kolege na Zapadu su radije zatvarale oči na sve što se tamo dešavalo - poručio je Putin.

Između ostalog, on je tokom razgovora Guterešu skrenuo pažnju na činjenicu da su obje republike postale nezavisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda pravde koja je donijeta i u slučaju Kosova.


Odluka o Kosovu

- Lično sam pročitao sve dokumente Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sjećam odluke Suda koja kaže da se u ostvarivanju prava na samoopredjeljenje ova ili ona teritorija bilo koje države nije u obavezi da se obraća centralnim vlastima zemlje za dozvolu da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno za Kosovo, a ovu odluku su svi podržali. U tom smislu, Donjeck i Lugansk imaju isto pravo - ističe ruski lider.

Ruski predsjednik se također osvrnuo i na pregovore između Ukrajine i Ruske Federacije te je poručio kako je ogroman iskorak napravljen na pregovorima u Istanbulu.

- Tu smo obezbijedili priličan iskorak. Međutim, od tada se Rusija suočila s provokacijom u gradu Buča s kojom nema nikakve veze. Znamo ko je to uradio i ko je pripremio tu provokaciju - zaključio je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.