VAŠINGTON

Institut za proučavanje rata: Ruska vojska je postala razumnija

Borbe se nastavljaju u južnom gradu Mariupolju

Mapa položaja Ukrajine i napada ruskih vojnika. TWITTER

A. O.

27.4.2022

Rusi polako napreduju u invaziji na Ukrajinu, kad je riječ o zauzimanju teritorija, navodi se u posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW), američkog think tanka.

Organizacija sa sjedištem u Vašingtonu (Washingtonu) navela je da se ruske trupe kreću metodičnije i manje brzo nego u ranijim fazama rata, te da su počele donositi razumnije vojne odluke.

Ruski vojnici na istoku sukobljavaju se s ukopanim ukrajinskim postrojbama, koji tamo utvrđuju svoje pozicije još od 2014. godine i početka sukoba na istoku Ukrajine. 

No, bliže Harkovu na sjeveroistoku, Rusi nailaze na manji otpor zato što su ukrajinski položaji tamo uspostavljeni nakon što je invazija već počela.

Borbe se nastavljaju u južnom gradu Mariupolju, navodi dalje Institut za rat. Dodaje se i kako osim uporišta tvornice Azovstal, Ukrajinci "vjerojatno još uvijek drže važne pozicije izvan same tvornice".

U međuvremenu se nastavljaju ruski napadi u Moldaviji s ciljem da se za to okrivi Ukrajina. Institut za rat kaže da bi eksplozije mogle biti pokušaj da se proruske trupe u regiji Pridnjestrovlja uvuku u sukob.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.