MINISTAR EKONOMIJE

Habek: Njemačka smanjuje ovisnost o ruskoj nafti, uvoz je već znatno manji

Prije rata u Ukrajini, ruska nafta činila je oko trećinu njemačke ponude, sada je Njemačka ovisnost samnjila na 25 posto svog uvoza

Robert Habek. Twitter

E. Ć.

27.4.2022

Njemački vicekancelar i ministar za klimu i ekonomiju Robert Habek (Habeck) rekao je da se Njemačka nada da će u roku od nekoliko dana pronaći način da rusku naftu zamijeni zalihama iz drugih izvora.

Isto tako, Habek je rekao kako bi Berlin mogao podnijeti embargo na uvoz ruske nafte. Pod pritiskom da smanji svoju ovisnost o ruskim energentima, nakon invazije Moskve na Ukrajinu, Njemačka je ranije rekla da bi se mogla odvojiti od ruske nafte do kraja godine. Odbacila je, međutim, ideju o trenutnoj zabrani uvoza u Evropsku uniju.

- Danas mogu reći da je (naftni) embargo postao izvodljiv za Njemačku - rekao je Habek novinarima jučer tokom posjete Poljskoj gdje je boravio zbog razgovora o energetskoj sigurnosti, prenosi Reuters.

Prije rata u Ukrajini, ruska nafta činila je oko trećinu njemačke ponude. Prije mjesec dana Habek je rekao da je Njemačka smanjila ovisnost o ruskoj nafti na 25 posto svog uvoza.

- Poslovni model Schwedta temelji se na kupovini ruske nafte. Potrebna nam je alternativa za Schwedt i na tome ćemo raditi sljedećih dana - poručio je Habek.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.