NEVJEROVATNO

Češki tajkun vozio autocestom više od 400 km/h: Oslobođen krivnje

Naglasio je kako svojom vožnjom nije prekršio nijedan zakon

Vožnja automobilom. PRINTSCREEN

A. O.

27.4.2022

Češki tajkun u dva navrata vozio je autocestom više od 400 km/h. Za drugi pokušaj je izveden pred sud i oslobođen krivnje.

Vlasnik Bugatija (Bugatti) je u svom drugom pokušaju rušenja brzinskog rekorda na javnoj prometnici natjerao svoj automobil sve do 417 km/h. Ponosni vlasnik Čirona (Chirona), češki tajkun Radim Paser (Passer), cijeli je događaj snimio i objavio na društvenim mrežama, a onda su stigle osude sa svih strana.


Preventivni servis

Paser (Passer) se tada branio kako je sigurnost bila prioritet pa je tako izabrao ravnu dionicu s tri trake, a vozio je rano ujutro kad je promet najslabiji. Također, automobil je prije odveden na preventivni servis. Naglasio je kako svojom vožnjom nije prekršio nijedan zakon.

Ipak, Paser je pod pritiskom javnosti završio na sudu i par mjeseci kasnije objavljena je odluka. Sud u Stendalu je prihvatio Paserove argumente i oslobodio ga svake krivnje. Sud smatra kako nije nikoga ugrozio i da nije prekršio zakon.


Uvjeti za vožnju

U obrazloženju presude sud naglašava kako su uvjeti za vožnju bili vrlo dobri, na videosnimku nije bilo drugih vozila te je Čiron (Chiron) dizajniran za vožnju iznimno velikim brzinama.

Podsjetimo, Paseru (Passeru), čije se bogatstvo procjenjuje na preko 300 miliona dolara, prijetila je novčana kazna, ali i kazna zatvora do dvije godine. 

Video pogledajte OVDJE

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.