PREKINUTA ISPORUKA PLINA

Pad na evropskim berzama i četvrti dan zaredom: Ulagači zabrinuti

Fed je na sjednici u martu povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova

Evropska berza. ILUSTRACIJA

A. O.

27.4.2022

Cijene dioinica na evropskim berzama jutros su pale, već četvrti dan za redom. Razlog toga je, jer su ulagači zabrinuti u vezi privrede, nakon što je ruski Gazprom prekinuo isporuku plina Rusiji i Bugarskoj.

Stoks (STOXX) 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 sati u minusu 0.4 posto pa je nakon četiri dana pada skliznuo blizu najnižeg nivoa u šest mjeseci.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0.33 posto, na 7.362 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.80 posto, na 13.646 bodova, a pariški CAC 0.78 posto, na 6.364 boda.


Podrška tržišta

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka, kao što je Lloyds Banking Group.

No ulagači su zabrinuti za energetsku sigurnost i privredni rast u Evropi nakon što je ruska kompanija Gazprom jutros prekinula isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj. To bi moglo negativno utjecati na evropsku privredu i dodatno potaknuti rast ionako visokih cijena nafte i plina.

I na većini azijskih berzi cijene su dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u minusu 0.8 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 1.2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0.8 i 1.1 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle 0.25, a u Šangaju više od 2 posto.

Finansijska tržišta, koja su ionako pod pritiskom zbog vjerojatnog agresivnog povećanja kamata američke središnje banke, visoke inflacije u svijetu i rata u Ukrajini, ovoga su tjedna dodatno pritisnula strahovanja od oštrog usporavanja rasta kineske privrede.


Najniži nivo

Zbog toga je MSCI indeks najvećih svjetskih berzi zaronio na najniži nivo u 13 mjeseci.

Na kineskim su berzama cijene dionica jutros porasle, no to je samo korekcija nakon oštrog pada početkom tjedna, kada su zaronile na najniže razine u dvije godine.

Posljedica je to širenja koronavirusa u Kini, što je već prije dovelo do lokdauna Šangaja i nekoliko drugih gradova, a polagano se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga.

Te mjere, u skladu s politikom nulte tolerancije koronavirusa, usporit će ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva i dodatno poremetiti nabavne lance.

S obzirom na to da u Kini inflacija zasad ne predstavlja problem, ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama, dok kineska centralna banka poručuje da će podržati privredu.


Loše strane

Loše na tržišta utiče i jučerašnji oštar pad Vol Strita (Wall Streeta). Dov Džons (Dow Jones) skliznuo je 2,38 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,81, a Nasdak (Nasdaq) indeks 3,95 posto, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor, kojem ne odgovara okruženja s visokim kamatama.

Premda su kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija bolji od očekivanja, najveća svjetska berza već je neko vrijeme pod pritiskom jer se očekuje agresivno povećanje Fedovih kamatnih stopa.

- Zarade su općenito prilično dobre, no to ne znači puno u cijeloj ovoj priči na tržištu. Najviše se prate Fed i ostale centralne banke, kao i situacija s koronavirusom u Kini - kaže Ros Mejfild (Ross Mayfield), strateg u firmi Beird (Baird).

Fed je na sjednici u martu povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.