VAŠINGTON

Bisera Turković na komemoraciji Olbrajt: BiH je izgubila velikog prijatelja

Odali smo dostojanstvenu počast osobi čiji je doprinos miru i očuvanju mira u našoj regiji nemjerljiv, istakla je

Bisera Turković na komemoraciji Olbrajt. Facebook

H. J. I.

27.4.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković prisustvovala je danas u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu komemoraciji posvećenoj Medlin Olbrajt (Madeleine K. Albright), bivšoj državnoj sekretarki Sjedinjenih Američkih Država.

Prisutnim zvaničnicima obratio se Džo Bajden (Joseph Biden), predsjednik SAD te bivši američki predsjednik Kil Klinton (Bill Clinton) i Hilari Klinton (Hillary Clinton), bivša državna sekretarka SAD.

Biranim riječima govorili su o Olbrajt, ističući njenu snažnu ulogu u američkoj vanjskoj politici, posebno na Balkanu i u BiH, gdje se, kako je predsjednik Bajden istaknuo u svom govoru, dogodio genocid.

Klinton je u svom obraćanju, između ostalog, posebno naglasio značaj prisustva ministrice Turković i predsjednice Kosova Vjose Osmani na svečanosti.

Ministrica Turković je tim povodom istakla da je, smrću Olbrajt, BiH izgubila velikog prijatelja, ali da će njenu baštinu svi patrioti BiH zauvijek pamtiti.


- Odali smo dostojanstvenu počast osobi čiji je doprinos miru i očuvanju mira u našoj regiji nemjerljiv. Izuzetno mi je drago da sam u svoje lično ime i u ime svih građana BiH prisustvovala ispraćaju - izjavila je ministrica Turković.

Komemoraciji su, osim članova porodice prisustvovali i bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack), državni sekretar Entoni Blinken (Antony), brojni kongresmeni, senatori, ali i niz stranih zvaničnika, predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i bivši zvaničnici iz cijelog svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.