SLUŽBENA ISTRAGA

Jedna cigareta odvela u smrt 66 putnika: Nakon šest godina riješena misterija pada aviona u Sredozemno more

Egipatske vlasti su tada tvrdile da je avion oboren u terorističkom napadu, iako nijedna teroristička organizacija nikada nije preuzela odgovornost za napad

U nesreći poginulo 66 putnika. Ilustracija

H. J. I.

27.4.2022

Avionsku nesreću iznad Sredozemnog mora u kojoj je poginulo 66 osoba, prouzrokovala je cigareta koju je pušio pilot u kokpitu, piše Sky news.


Letio iz Francuske za Egipat

Let MS804 u maju 2016. godine koji je letio iz Francuske u Egipat, srušio se u more, pri čemu su poginuli svi u avionu tipa "Airbus" A320. Među njima je bilo 12 francuskih turista, Britanac, 30 Egipćana, dva Iračanina i Kanađanin.

Egipatske vlasti su tada tvrdile da je avion oboren u terorističkom napadu, iako nijedna teroristička organizacija nikada nije preuzela odgovornost za napad.

Službena istraga je zaključila da je do nesreće došlo zbog pušenja cigarete i tada se zapalio kiseonik koji je curio iz maske za hitan slučaj.

Egipatski piloti su i inače pušili u kokpitu i to nije bilo zabranjeno u vrijeme nesreće 2016. godine, pokazuje izvještaj od 134 stranice koje su sastavili stručnjaci za avionske nesreće i do kog je došao italijanski list "Korijere de la sera".


Zvuk šištanja

Inspektori su 19. maja oko 2:25 sati ujutro, nekoliko minuta prije nego što se avion srušio u more, identifikovali zvuk šištanja koje je nastalo zbog curenja kiseonika iz maske. Izvještaj je poslat sudu u Parizu.

- Čekali smo od 2016. godine da saznamo zašto smo izgubili svoje najmilije, a službeno nam niko ništa nije rekao - kaže Džuli, čiji su 41-godišnji brat i 75-godišnji otac poginuli u nesreći.

Godine 2018. francuska kancelarija za nesreće u civilnom vazduhoplovstvu (BEA) saopštila je da je u kokpitu najvjerovatnije izbio požar dok je avion letio na visini krstarenja i da se vatra brzo širila, što je rezultiralo gubitkom kontrole nad avionom.

U tom izvještaju, se nije spominjalo curenje kiseonika ili pušenje cigareta u kokpitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.