NAKON POVLAČENJA IZ DRŽAVE

Američka vojna oprema vrijedna 7 milijardi dolara ostala u Afganistanu

Ove informacije iz Pentagona sadržane su izvještaju podnesenom Kongresu

Vojne snage. ILUSTRACIJA

A. O.

28.4.2022

Pentagon je objavio da je vojska SAD-a u Afganistanu ostavila vojnu opremu vrijednu sedam milijardi dolara, prenosi CNN. 

Kako navode to se desilo nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz države.

Ova oprema se sada nalazi u zemlji koju kontroliše upravo neprijatelj kojeg su SAD pokušavale da oteraju u protekle dve decenije: talibani. Ministarstvo odbrane ne planira se vratiti u Afganistan kako bi "pokupilo ili uništilo" opremu, navodi se u izvještaju koji je dostavljen Kongresu.


Namjera povratka

Prema izvještaju, SAD su afganistanskim nacionalnim odbrambenim i sigurnosnim snagama (ANDSF) dale ukupno 18,6 milijardi dolara opreme od 2005. do avgusta 2021. godine. Od tog ukupnog iznosa, oprema vrijedna 7,12 milijardi dolara ostala je u Afganistanu nakon što je povlačenje SAD-a završeno 30. avgusta 2021. godine. To uključuje avione, municiju vazduh-zemlja, vojna vozila, oružje, komunikacijsku opremu i druge materijale, prema izvještaju Ministarstva odbrane .

Iz Pentagona su poručili da ne postoji namjera povratka u Afganistan da bi se oprema vratila ili uništila.

Ove informacije iz Pentagona sadržane su izvještaju podnesenom Kongresu. SAD su od 2005. do 2021. Afganistancima dali vojnu opremu vrijednu 18,6 milijardi dolara. U Afganistanu su ostale letjelice, vojna vozila, naoružanje, oprema za komunikaciju i drugo. Među njima je avion vrijedan 923,3 miliona dolara.


Povod za kritiku

Informacije u sadržanom izvještaju bit će ponovo povod za kritiku odluke da se Amerikanci povuku iz Afganistana.

Za veći dio opreme inače je potrebno specijalističko održavanje, a ono je bilo moguće dok su američki vojnici bili prisutni u Afganistanu.

U izvještaju je navedeno da je dio oružja i opreme, koji su se koristili u Afganistanu, transportovan u Ukrajinu kako bi se ova država odbranila od agresije Rusije, prenosi CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.