PIŠE "THE GUARDIAN"

Vjeruje se da je Rusija poslala vojne delfine u bazu u Crnom moru

I ranije su koristili ove životinje za izvlačenje predmeta iz vode ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca

Ukrajina je također trenirala delfine u akvarijumu u blizini Sevastopolja. Agencije

A. K. The Guardian

28.4.2022

Prema novoj analizi satelitskih snimaka, Rusija je rasporedila obučene vojne delfine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, vjerovatno da zaštiti svoju flotu od podvodnog napada, piše The Guardian.

Američki mornarički institut (USNI) pregledao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i navodno zaključio da su dva kaveza za delfine premještena u bazu u februaru na početku invazije Moskve na Ukrajinu.

Kako navodi The Guardian, Rusija je i ranije trenirala delfine u vojne svrhe, koristeći ove životinje za izvlačenje predmeta iz vode ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.


Podvodni napadi

Sevastopoljska pomorska baza je ključna za rusku vojsku, jer se nalazi na južnom kraju Krima koji je Moskva zauzela 2014. godine. Prema analizi USNI-a, mnogi ruski brodovi koji su tamo usidreni bi mogli biti ranjivi za podvodne napade.

Ukrajina je također trenirala delfine u akvarijumu u blizini Sevastopolja, po programu koji je nastao u vrijeme Sovjetskog saveza ali je napušten tokom 1990-ih godina.

Tokom hladnog rata su i SAD i Sovjetski Savez razvili upotrebu delfina jer njihove eholokacijske sposobnosti im mogu omogućiti da otkriju podvodne objekte kao što su mine. List navodi da su SAD potrošile najmanje 28 miliona dolara na održavanje vlastitih trupa delfina i morskih lavova, koje je također moguće obučiti kako bi mogli potencijalno pomoći u sukobima.


Satelitski snimci

Program Sevastopolja je 2012. godine oživjela ukrajinska mornarica, ali su delfini pali u ruke Rusije nakon invazije na Krim 2014. godine. Ukrajina je bezuspješno tražila povratak životinja, a RIA Novosti je objavila da Moskva planira da proširi ovaj program.

- Naši stručnjaci razvili su nove uređaje koji pretvaraju podvodnu sonarnu detekciju ciljeva koju imaju delfini u signal koji se pojavljuje na monitoru operatera -  rekao je navodno jedan izvor za ovu rusku novinsku agenciju, te dodao da su Ukrajinskoj mornarici nedostajala sredstva za tako nešto i da su neki projekti morali biti potpuno zaustaveljni.

Dvije godine kasnije, ruska mornarica objavila je planove za kupovinu još pet delfina, pokrenuvši tender za ugovor od 1,75 miliona rubalja za isporuku delfina u bazu u Sevastopolju do kraja ljeta. Ostaje nejasno da li su delfini za koje se vjeruje da se danas nalaze u Sevastopolju isti oni koji se navode u ovom ugovoru.

Satelitski snimci iz 2018. godine otkrili su da je Rusija također koristila delfine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tokom sirijskog rata, navodi The Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.