PEDRO KASTILJO

Predsjednik Perua: Kriza prouzrokovana ratom Rusije i Hrvatske

Snimka pokazuje i da je njegov sunarodnjak, peruanski premijer Anibal Tores (Torres) (79) pogriješio na isti način

Pedro Kastiljo. AFP

S. S. / Hina

28.4.2022

Peruanski predsjednik Pedro Kastiljo (Castillo) (52) zabunio se tokom javnog nastupa u toj južnoameričkoj zemlji rekavši da se vodi rat između Hrvatske i Rusije, umjesto Ukrajine i Rusije.

Kastiljo, predsjednik Perua od jula 2021., boravio je u gradu Ajačuho (Ayacucho) udaljenom 560 kilometara od glavnog grada Lime. Ondje je na sastanku ministara svoje zemlje govorio o porastu cijena s kojim se suočavaju tamošnji poljoprivrednici.

- Ne možemo nastaviti odgađati više, gospodine ministre poljoprivrede, mjeru našoj braći poljoprivrednicima. Istina da je kriza nastala covidom proširena u zadnje vrijeme ratom između Hrvatske i Rusije, no to je potrebno donijeti što prije - rekao je Kastiljo, pokazuje snimka objavljena u četvrtak u peruanskim medijima.

I premijer je pogriješio

Poljoprivrednici u Peruu suočeni su s poskupljenjem gnojiva pa se razmatra alternativno korištenje "guana", organskog proizvoda koji luče morske ptice na tamošnjoj obali i otocima. Invazija Rusije na Ukrajinu počela je prije dva mjeseca, 24. februara.

Kastiljo, bivši nastavnik i sindikalni vođa, nije prvi južnoamerički dužnosnik koji je zabunom izgovorio "Croacia" umjesto "Ucrania". Snimka pokazuje i da je njegov sunarodnjak, peruanski premijer Anibal Tores (Torres) (79) pogriješio na isti način.

Tores je 5. aprila bio upitan na televiziji o poskupljenju goriva i osnovnih namirnica, na šta je telefonski odgovorio: "Ovo su vanredne okolnosti s kojima se ne suočava samo naša zemlja, nego čitav svijet kao posljedica rata između Rusije i Hrvatske."

Održana minuta šutnje

Argentinski političar Mario Iši (Ishii) (62), gradonačelnik gradića Hose C. Paz (Jose), udaljenog 35 kilometara od Buenos Airesa, u lokalnom parlamentu je 4. marta htio otvoriti raspravu minutom šutnje za žrtve ruske invazije.

- Prije nego počnem govoriti, htio bih da minutom šutnje zatražimo mir i odamo počast svim palima u ovim trenucima u Hrvatskoj, vezano uz rat koji se odvija s Rusijom. Molim vas za minutu šutnje - rekao je Iši, pokazuje videosnimka njegovog govora objavljena u argentinskim medijima.

Iši je zatim ustao nakon čega je održana minuta šutnje. Niko od prisutnih mu u tom trenutku nije ukazao na grešku u navođenju zemlje u kojoj se odvija sukob.

U Španiji je, nakon nogometne utakmice Sevilje i zagrebačkog Dinama odigrane 17. februara, jedan taksist u noćnim satima bio upitan je li imao dobar promet te večeri zbog dolaska 1200 Dinamovih navijača. 

- Ništa, ti Ukrajinci su siromašni pa se ne voze taksijem -  odgovorio je za Hinu misleći na navijače hrvatskog prvaka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.