OKUPIRANI JERUSALEM

Oko 160.000 vjernika klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi

Izraelska policija intervenisala je gumenim mecima i zvučnim bombama nakon sabah-namaza, jutarnje molitve muslimana

A. O. / Anadolija

Oko 160.000 vjernika danas je klanjalo džuma-namaz, molitvu muslimana petkom, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Kudsu (Al-Qudsu), Jerusalemu, javlja Anadolija.

Uprkos izraelskim ograničenjima, hiljade vjernika su klanjale posljednji džuma-namaz u ramazanu, svetom mjesecu muslimana.

Iz Uprave islamskih vakufa Al-Kudsa navedeno je da je oko 160.000 ljudi klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi.

Zastava na stepenicama

Nakon molitve, neke palestinske grupe razvile su palestinsku zastavu na stepenicama džamije Kubetusahra (Kubetussahra), koja je kupola na stijeni uzvikujući slogane.

Izraelska policija intervenisala je gumenim mecima i zvučnim bombama nakon sabah-namaza, jutarnje molitve muslimana.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije danas da su tokom jutarnjeg upada izraelske policije u kompleks džamije Al-Aksa u Al-Kudsu povrijeđene 42 osobe.

Dva sata nakon upada, izraelska policija se povukla iz Al-Akse.

Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali potrebna je posebna dozvola da posjete svoje rođake u Izraelu i da odu na sveta mjesta kao što je džamija Al-Aksa.

Dobiti dozvolu

Za izlazak sa Zapadne obale, Palestinci moraju koristiti jedan od 23 vojna kontrolna punkta duž "zida razdvajanja". Izrael ne dozvoljava muškarcima od 12 do 40 godina, Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali, da odu u Al-Aksu tokom ramazana.

Žene, djeca i muškarci stariji od 50 godina mogu doći u Al-Aksu, a muškarci između 40 i 50 godina moraju dobiti posebnu dozvolu od izraelske vojske.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Kudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

NA VRH

Podijeli članak na