POZADINSKA ŠKOLJKA

NASA pronašla olupinu na Marsu

Olupina podsjeća na leteći tanjur

NASA objavila slike olupine. NASA

H. J. I.

29.4.2022

Objekat koji podsjeća na leteći tanjur se srušio na Mars. I zaista jeste, ali ne pripada vanzemaljcima.

Umjesto toga, olupina je dio NASA-e, tačnije komponente nazvane pozadinska školjka (backshell) koja se odvojila tokom slijetanja Perseverance rovera na površinu crvene planete u februaru 2021. godine.


159 sekundi u vazduhu

- Definitivno kao da je naučna-fantastika. Odiše nečim vanzemaljskim, zar ne? - rekao je Ijan Klark, inžinjer koji je radio na padobranskom sistemu Perseverance rovera.

Nakon što je godinu dana proveo istražujući stijene kratera u koji je sletio, rover Perseverance prošao je blizu mjesta slijetanja na putu ka delti rijeke koja je nekada tekla duž zapadnog oboda kratera. Roverov mali robotski pratilac, helikopter Ingenuity, prati rover sve vrijeme.

Tokom svog 26. leta prošle nedjelje, Ingenuity je snimio 10 slika tokom svojih 159 sekundi u vazduhu.

One pokazuju ovu zadnju školjku, ili gornju polovinu kapsule za slijetanje koja je štitila Perseverance i Ingenuity dok su "ronili" kroz atmosferu Marsa. Još uvijek je pričvršćen padobran od 21 metar koji je usporio spuštanje vozila.

Padobran i stražnja školjka su se odvojili od rovera na visini od skoro 4 kilometara. Sistem na raketni pogon nazvan Skycrane vozio je Perseverance ostatak puta do površine, dok su stražnja školjka i padobran sletjeli više od kilometar i po na sjeverozapadu.


125 kilometara na sat

Zadnja školjka, prečnika skoro 5 metara, udarila je u tlo brzinom od oko 125 kilometara na sat i djelimično se razbila. Inače, sve izgleda u dobrom stanju — nema očiglednih znakova ugljenisanja. Izgleda da je padobran netaknut kao i stvari koje povezuju padobran sa zadnjom školjkom. Ali inžinjeri su tek počeli detaljno da ispituju nove slike.

Proučavanje ostataka zadnje školjke moglo bi se pokazati korisnim za sljedeću veliku avanturu NASA-e na Marsu – povratak kamenja i tla sa Marsa na Zemlju radi detaljnijeg proučavanja.

Misija, nazvana Mars Sample Return, morat će da postavi dva lendera na površinu - rover za prikupljanje uzoraka stijena koje je izbušio Perseverance, i malu raketu za lansiranje uzoraka u orbitu da bi ih pokupila i vratila na Zemlju druga svemirska letjelica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.