"NOVA ERA"

Erdoan u posjeti Saudijskoj Arabiji: Nastojimo povećati sve vrste političkih, vojnih i ekonomskih odnosa

Naše zemlje imaju ozbiljan potencijal za saradnju u obnovljivim i čistim energetskim tehnologijama, istakao je predsjednik Turske

Redžep Tajip Erdoan i kralj Salman. Agencije

H. J. I.

29.4.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) stigao je danas u posjetu Saudijskoj Arabiji gdje se između ostalog sastao i sa saudijskim kraljem Salmanom.


Poboljšanje saradnje

Tokom konferencije za medije, Erdoan je rekao kako Turska i Saudijska Arabija nastoje povećati sve vrste političkih, vojnih i ekonomskih odnosa kako bi započeli novu eru.

- Kao dvije bratske zemlje, sa historijskim, kulturnim i drugim vezama, nastojimo povećati sve vrste političkih, vojnih i ekonomskih odnosa kako bismo započeli novu eru - poručio je Erdoan.

Turski predsjednik je između ostalog naglasio kako je Turska u proteklom periodu povećala saradnju sa Saudijskom Arabijom i tu u sektorima zdravstva, energetike, sigurnosti te odbrambenoj industriji.


Protiv svakog oblika terorizma

- Naše zemlje imaju ozbiljan potencijal za saradnju u obnovljivim i čistim energetskim tehnologijama. Turska također pridaje veliki značaj sigurnosti i stabilnosti regije Zaljeva - rekao je turski predsjednik.

Osim toga, on je naglasio kako je Turska protiv svakog oblika terorizma te da u i cilju sprečavanja terorističkih napada želi sarađivati i sa Saudijskom Arabijom.

- Vjerujem da ćemo naše odnose podići na nivo iznad onoga što su bili ranije. Moja posjeta tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana otvorit će vrata nove ere u našim odnosima s bratskom Saudijskom Arabijom - zaključio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.