ŠEF DIPLOMATIJE

Lavrov: Zapad neće dočekati da Rusija traži oproštaj i kapitulira pod sankcijama

On je istakao da Rusija nikome ne prijeti nuklearnim ratom i da su zapadne države počele da govore o tome

H. J. I.

29.4.2022

Sergej Lavrov. Agencije

- Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini bit će okončana kada budu ostvareni svi ciljevi - rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirajući mogućnost da operacija bude okončana do 9. maja.


Rusija ne smatra da je u sukobu sa NATO savezom

Lavrov je rekao da će operacija biti okončana čim budu sprovedeni i ostvareni ranije pominjani ciljevi, prenosi ruska novinska agencija "RIA Novosti".

On je istakao da Rusija nikome ne prijeti nuklearnim ratom i da su zapadne države počele da govore o tome, te da je Moskva u više navrata pokretala usvajanje saopćenja u ime svih nuklearno sposobnih država sa potvrdom obaveza prema atomskom oružju.

Prema njegovim riječima, Rusija ne smatra da je u sukobu sa NATO-om jer bi takav razvoj situacije povećao rizik od nuklearnog rata, što se ne sme dozvoliti.


Legitimna meta

Šef ruske diplomatije je napomenuo da Zapad neće dočekati da Rusija traži oproštaj i kapitulira pod sankcijama.

Lavrov je naglasio da će bilo kakva isporuka naoružanja iz inostranstva u Ukrajini biti legitimna meta, jer je to oružje dato režimu koji vodi rat protiv svog naroda.

Ruski ministar vanjskih poslova istakao je da su razgovori između Rusije i Ukrajine u zastoju zbog, kako je rekao, nedosljednog stava Kijeva, a da su pregovarači iskreni već bi strane ostvarile značajnije rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.