MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov objavio ključni uvjet za pregovore

Lavrov je rekao da bi, ako su Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a uistinu zainteresirane za rješavanje ukrajinske krize, trebale prestati slati oružje u Kijev

Lavrov: Ukidanje sankcija Rusiji dio mirovnih pregovora. Arhiv

A. Č.

30.4.2022

Ruske snage nastavile su napadati istočnu ukrajinsku regiju Donbas, ali nisu uspjele zauzeti tri ciljana područja, saopćila je ukrajinska vojska, dok Moskva kaže da sankcije Zapada Rusiji i isporuke oružja Ukrajini ometaju mirovne pregovore.

Rusi su pokušavali zauzeti područja Limana u Donecku, te Sjeverodoneck i Popasnu u Luhansku, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u dnevnom biltenu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je ukidanje zapadnih sankcija Rusiji dio mirovnih pregovora, za koje je rekao da su teški, ali da se nastavljaju svakodnevno putem video veze.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski insistirao je od početka ruske invazije 24. februara da sankcije moraju biti pojačane i da ne mogu biti dio pregovora. Rekao je u petak da postoji veliki rizik da se pregovori završe zbog onoga što je nazvao ruskim sustavnim ubijanjem civila.

Ukrajina optužuje ruske trupe za zločine u područjima u blizini glavnog grada Kijeva koje su prethodno okupirali. Moskva poriče te tvrdnje.

Lavrov je rekao da bi, ako su Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a uistinu zainteresirane za rješavanje ukrajinske krize, trebale prestati slati oružje u Kijev.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.