SPOROVI

Njemačka tužila Italiju jer dopušta traženje odštete zbog nacističkih zločina

Međunarodni sud pravde objavio je kako Njemačka tvrdi da je najmanje 25 novih slučajeva pokrenuto protiv Berlina pred talijanskim sudovima

Njemačka je podnijela tužbu protiv Italije. Agencije

A. Č.

30.4.2022

Njemačka je podnijela tužbu protiv Italije pred Međunarodnim sudom pravde jer Rim i dalje dopušta odštetne tužbe žrtava nacističkog režima protiv Njemačke iako je već ranije presuđeno da takvo postupanje Italije krši međunarodno pravo, objavio je sud.

Najviši sud UN-a (ICJ) 2012. presudio je da Italija ne ispunjava svoje obveze time što dopušta nacističkim žrtvama u razdoblju od 1943. do 1945. da traže odštetu od Njemačke. Međutim, unatoč presudi, "talijanski su sudovi od 2012. godine prihvatili značajan broj novih zahtjeva kršeći suvereni imunitet Njemačke", navodi se u zahtjevu Berlina.

Njemačka se posebno pozvala na presudu talijanskog Ustavnog suda iz 2014., koja je dopustila individualne tužbe žrtava ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti protiv suverenih država.

Ta je presuda usvojena uz svjesno kršenje međunarodnog prava i obveze Italije da poštuje presudu glavnog pravosudnog tijela Ujedinjenih naroda, kojom je utvrđeno da se takvi sporovi pred talijanskim sudovima ne smiju voditi, navodi Berlin.

Međunarodni sud pravde objavio je kako Njemačka tvrdi da je najmanje 25 novih slučajeva pokrenuto protiv Berlina pred talijanskim sudovima, a u najmanje 15 postupaka odlučivalo se o zahtjevima protiv Njemačke zbog postupanja Trećeg Reicha tokom Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.