TVRDI MINISTAR

Ukrajina optužuje Rusiju za krađu nekoliko stotina hiljada tona žitarica

Ovo je čista pljačka i to se događa posvuda na okupiranom teritoriju, kazao je Solskij

Ukradene žitarice. ILUSTRACIJA

A. O. / Hina

30.4.2022

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede izjavio je da su ruske snage ukrale nekoliko stotina hiljada tona žitarica s okupiranog ukrajinskog teritorija.

Taras Visockij je za ukrajinsku javnu televiziju izrazio zabrinutost da su ruske snage ukrale i većinu od ukupno, kako je kazao, 1, 5 miliona tona žitarica skladištenih na okupiranom teritoriju.


"Ovo je čista pljačka"

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju za krađu žita na teritoriju koji je okupirala, što je čin za koji je rekao da povećava prijetnju globalnoj sigurnosti hrane.

Ministar poljoprivrede Mikola Solskij kazao je da se krađa žitarica povećala u posljednje dvije sedmice.

- Lično to čujem od mnogih vlasnika silosa na okupiranom teritoriju. Ovo je čista pljačka i to se događa posvuda na okupiranom teritoriju - rekao je Solskij, prenosi ministarstvo.

Istaknuo je i da bi takva situacija mogla stvoriti probleme s hranom u drugim područjima.

- Uskoro će biti žetva pšenice na jugu. Ali seljaci u ovoj situaciji mogu reći: "Evo ključeva od traktora - idite sami pokupite ako želite" - rekao je Solskij.


Završila sjetva u šest oblasti

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u petak da je u šest ukrajinskih oblasti završila sjetva proljetnih žitarica usprkos ruskoj invaziji.

Ukrajina je podijeljena na 24 oblasti, ali ne planira se sijanje žitarica u Lugansku na istoku zbog teških borbi.

Ministarstvo nije dalo procjenu za žetvu žitarica u 2022. a analitičari predviđaju pad proizvodnje s 86 milijuna tona u 2021. na 41, 4 miliona tona ove godine.

Konzultantska firma APK-Inform procjenjuje u 2022./2023. izvoz 33, 2 miliona tona žitarica iz Ukrajine, što je znatno manje u usporedbi s 45, 5 miliona u prethodnoj sezoni koja završava u junu, piše Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.