PRENOSIMO

Njemačka će podržati embargo ruske nafte

Razlog za preokret njemačkog kursa vjerovatno će biti nedavni uspjesi u potrazi za alternativnim dobavljačima nafte

A. O. / Zeit.de

Nafta

Foto: ILUSTRACIJA


Prema informacijama njemačke novinske agencije, savezna vlada podržava evropske planove za zabranu uvoza ruske nafte.

U posljednjim preliminarnim razgovorima o šestom paketu sankcija, Berlin se jasno izjasnio za uvođenje embarga, saznaje agencija od diplomata EU u Briselu tokom vikenda. 

Razlog za preokret

Odgovarajuća odluka Evropske unije je stoga postala mnogo vjerovatnija.

Kočnicama embarga na naftu smatraju se samo Mađarska, Austrija i Slovačka, kao i Španija, Italija i Grčka. Prema riječima diplomata, zemlje poput Slovačke i Mađarske do sada su bile protiv brze zabrane uvoza, uglavnom zbog njihove velike ovisnosti o zalihama ruske nafte. U međuvremenu, u zemljama južne Evrope potrošači sa velikom zabrinutošću gledaju na očekivano povećanje cijena energije nakon embarga.

Razlog za preokret njemačkog kursa vjerovatno će biti nedavni uspjesi u potrazi za alternativnim dobavljačima nafte.

Ovisnost Njemačke

Ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) (Zeleni) je prošlog utorka objavio da je ovisnost Njemačke o ruskoj nafti smanjena sa 35 posto prije početka rata u Ukrajini na 12 posto u roku od osam sedmica.

Narednih nekoliko dana vjerovatno će pokazati kako će se nastaviti s planovima o embargu. Prema informacijama njemačke novinske agencije, Evropska komisija, koju predvodi Ursula fon der Lejen (von der Leyen), namjerava što prije predstaviti nacrt novog paketa sankcija Rusiji kako bi se pojačao pritisak na vladu u Moskvi zbog rat protiv Ukrajine da se poveća jednom, prenosi Zeit.de.

NA VRH

Podijeli članak na