UPUTILI PROTESTNE PORUKE

Francuska: Neredi tokom prvomajske parade u Parizu

Grupa demonstranata u crnoj odjeći odvojila se od glavne povorke na Bulevaru Voltaire i počela vandalizirati komercijalne objekte, razbijati staklene izloge u trgovinama i paliti vatru

H. J. I.

1.5.2022

Sa protesta u Parizu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Tokom parade povodom Međunarodnog praznika rada - Prvog maja u nedjelju u Parizu, glavnom gradu Francuske, došlo je do nereda, javlja Anadolija. 

Građani i sindikati u gradovima širom Evrope izašli su u nedelju na ulice na prvomajske marševe i uputili protestne poruke nacionalnim vladama.


Bolji uslovi rada

Na Međunarodni praznik rada na ulice su izašli i građani Francuske koji su ovu priliku iskoristili da bi izrazili nezadovoljstvo ponovno izabranim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

- Nasilnici dolaze da ometaju prvomajske demonstracije, posebno u Parizu, čineći neprihvatljivo nasilje - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin na Twitteru.

Glavnu paradu organizovali su sindikati i studentska udruženja da traže bolje uslove rada i veće plate, kao i da se suprotstave Makronovom prijedlogu penzione reforme kojom bi se starosna granica za odlazak u penziju povećala sa 62 na 65 godina.

Demonstranti su se mobilizirali u velikom broju i popodne započeli marš od Trga Republike. Grupa demonstranata u crnoj odjeći odvojila se od glavne povorke na Bulevaru Voltaire i počela vandalizirati komercijalne objekte, razbijati staklene izloge u trgovinama i paliti vatru.


Policija koristila suzavac

Došlo je i do sukoba sa sigurnosnim snagama i obezbjeđenjem. Policija je tokom intervencije koristila suzavac.

U izvještaju BFMTV-a navedeno je da je uništeno oko 20 nekretnina i trgovina.

Na video snimku na društvenim mrežama prikazan je demonstrant koji nosi narandžastu kacigu kako se sukobljava s vatrogascima koji su gasili požar na raskrsnici Rue Alexandre Dumas i Bulevar Voltaire.

Vatrogasna brigada Paris Pompiers najoštrije je osudila agresiju na njeno osoblje kao "skandalozan napad".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.