DŽIL BAJDEN

Prva dama SAD će posjetiti ukrajinske izbjeglice u Rumuniji i Slovačkoj

Tokom cijelog putovanja, Džil Bajden će se sastati i s pripadnicima američkih službi, osobljem američke ambasade, humanitarnim radnicima i edukatorima, naveli su iz Bijele kuće

Džo i Džil Bajden. Twitter

E. Ć.

2.5.2022

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Džil Bajden (Jill Biden) posjetit će ukrajinske izbjeglice u Rumuniji i Slovačkoj. Kako je saopćila Bijela kuća, supruga predsjednika Džo Bajdena (Joe) njeno petodnevno putovanje započinje u četvrtak.

- Rumunija i Slovačka dijele granice s Ukrajinom, koja je protekla dva mjeseca provela boreći se protiv ruske vojne invazije. Rumunija i Slovačka su također članice NATO-a.

Skoro 5.5 miliona Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, pobjeglo je iz Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju na njenog manjeg susjeda 24. februara, prema podacima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice. Mnogi su se naselili u susjednim zemljama ili se preselili negdje drugdje u Evropi.

Tokom cijelog putovanja, Džil Bajden će se sastati i s pripadnicima američkih službi, osobljem američke ambasade, humanitarnim radnicima i edukatorima - saopćila je Bijela kuća.

Posjeta prve dame SAD će iskatati još jedan u nizu Bajdenovih iskaza solidarnosti s Ukrajinom.





 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.