OZBILJNI DOGAĐAJI

Ilegalno prisluškivani telefoni španskog premijera i ministrice odbrane

Sančezov telefon napadnut je Pegasusom u dva navrata u maju 2021. godine, a i Roblesova je prisluškivana u junu prošle godine

Pedro Sančez. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

2.5.2022

Vlada Španije saopćila je da su mobilni telefoni španskog premijera Pedra Sančeza (Sancheza) i ministrice odbrane Margarite Robles napadnuti i ilegalno prisluškivani špijunskim softverom Pegasus, javlja Anadolija.

- Ovo su izuzetno ozbiljni događaji koji potvrđuju da je bilo napada izvan vladinih agencija i izvan zakona - rekao je resorni ministar Španije Feliks Bolanos (Felix Bolanos).


Dozvola za korištenje

Bolanos je rekao da je informaciju o napadima potvrdio i španski Nacionalni kriptološki centar, koji nastavlja da istražuje telefone drugih španskih političara.

Sančezov telefon napadnut je Pegasusom u dva navrata u maju 2021. godine, a i Roblesova je prisluškivana u junu prošle godine.

Pegasus, koji je razvila izraelska kompanija NSO Group, omogućava hakerima pristup podacima i senzorima ciljanog telefona, uključujući šifrovane poruke, podatke, tekstove, e-poštu, fotografije, kameru i mikrofon.

Izrael taj softver klasifikuje kao oružje i trebalo bi da dozvolu za korištenje imaju samo države, za borbu protiv kriminala.


Ilegalna upotreba

Bolanos je rekao da je ilegalna upotreba Pegasusa utvrđena u najmanje 20 drugih zemalja. Među žrtvama su političari, novinari i drugi građani.

On je rekao da je pokrenuta istraga o prisluškivanju premijera i ministrice odbrane.

Nedavno je istraživačka institucija Citizen Lab otkrila da su istim softverom prisluškivani i praćeni i telefoni najmanje 63 katalonskih političara.

Citizen Lab je rekao da je španska vlada mogla stajati iza te masovne špijunaže separatista, ali nije mogao potvrditi taj navod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.