BURNA REAKCIJA

Izrael odgovorio Lavrovu: Nazvati Židove antisemitima je najniži nivo rasizma

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid (Yair) zatražio je izvinjenje od Lavrova i pozvao ruskog ambasadora na razgovor

Lavrov i Lapid prilikom susreta u Moskvi prošle godine. AFP

S. S.

2.5.2022

Izrael je osudio izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je sugerirao da je Adolf Hitler imao židovske korijene, praveći poveznicu sa Zelenskim.

- Cilj takvih laži je optužiti Židove za neke od najgroznijih zločina u historiji koji su počinjeni nad njima. Korištenje holokausta židovskog naroda u političke svrhe mora odmah prestati - saopćio je izraelski premijer Naftali Benet (Bennett). 

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid (Yair) zatražio je izvinjenje od Lavrova i pozvao ruskog ambasadora na razgovor. Ruski šef diplomatije kontroverznu izjavu dao je u nedjelju za talijansku televiziju. Izraelski ministar rekao je da je tvrdnja da je Hitler bio židovskog porijekla kao da se kaže da su Židovi počinili zločine same nad sobom. Optužbu da su Židovi antisemiti prozvao je "najnižom nivoa rasizma".

Lavrov je tokom razgovora s talijanskom televizijom Rete 4 upitan kako Rusija može reći da će "denacificirati" Ukrajinu kad je njen predsjednik Volodimir Zelenski Židov.

- Kad kažu "kakva je to nacifikacija ako smo Židovi", ja mislim da je i Hitler imao židovske korijene, pa to ništa ne znači. Već dugo čujemo mudre Židove koji govore kako su najveći antisemiti upravo sami Židovi - kazao je Lavrov. 

Dani Dajan (Dayan), direktor Yad Vashema, izraelskog memorijalnog centra posvećenom šest miliona Židova ubijenih u holokaustu, rekao je da su Lavrovljeve izjave "uvreda i težak udarac za žrtve pravog nacizma". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.