JEZIVE ISPOVIJESTI

Svjedočanstvo žene iz Mariupolja: Imali smo čašu vode dnevno, pili smo kišnicu

Julija i njene kćerke su među brojnim stanovnicima Mariupolja koji nemaju ništa od osnovnih ljudskih potreba

Razoreni Mariupolj. BBC

S. S. / BBC

2.5.2022

Kakva je situacija u Mariupolju govori i činjenica da su djeca primorana da piju kišnicu iz lokvi kako bi preživjela.

Stanovnica tog grada Julija rekla je da djeca moraju piti kišnicu. Ona i njene tri kćerke za vrijeme sukoba se skrivaju u podrumu. One su među brojnim stanovnicima Mariupolja koji nemaju ništa od osnovnih ljudskih potreba.

Prema Julijinim riječima, dnevno za troje djece imala je jednu posudu supe i čašu vode. U podrum je otišla nakon što joj je kuća uništena, ali su tu uslovi katastrofalni.

- Kada bi kiša počela padati mogli smo piti kišnicu i voda je bila veoma ukusna. Našli smo posude koje su se punile kišnicom - rekla je Julija za BBC.

Julija sa svojim kćerkama u podrumu. BBC

Skrivala je kćerka kada je išla po vodu. Sve je to činila u toku teških oružanih borbi, a hodala je i do tri kilometra. Jedna njena kćerka ima 11 godina, druga šest, a treća tri godine. Zdravstveno stanje šestogodišnjakinje je bilo pogoršano, a lijekove nije bilo moguće pronaći.

- Imala sam novca, ali nisam mogla ništa kupiti, jer nigdje ničega nije bilo. Sve je polomljeno, opljačkano i uništeno - kazala je.

Juliji pokušava pomoći prijateljica iz djetinjstva Natalija Roberts koja je sa suprugom Devijem prije pet godina iz Ukrajine došla u Vels. Julija, čiji se suprug bori protiv ruske agresije, i Natalija su od početka rata svakodnevno u kontaktu. Julijina majka i očuh su izbjegli iz Ukrajine i trenutno žive s Natalijom. Cilj im je da cijela porodica dođe u Vels.

Razorena kuća u kojoj živjela Julija sa kćerkama. BBC

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.