REAKCIJE

Bijes u Izraelu zbog skandaloznog Lavrova: Potrebna je denacifikacija, ali Moskve

Lavrova je u nedavnom intervjuu rekao da je "Hitler imao židovske krvi" i da su "najžešći antisemiti obično Židovi"

Od Lavrova Izrael traži službeno izvinjenje. Arhiv

A. Č.

3.5.2022

Ne stišavaju se reakcije u Izraelu na skandaloznu izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je u nedavnom intervjuu rekao da je "Hitler imao židovske krvi" i da su "najžešći antisemiti obično Židovi".

Jučer je ruski ambasador u Izraelu pozvan na razgovor, a Izrael traži službeno izvinjenje zbog izjave Sergeja Lavrova. Ruski šef je rekao to pokušavajući opravdati rusku tvrdnju da je Ukrajina "nacistička" unatoč činjenici da za predsjednika ima Židova.

The Jerusalem Post tako je u analizi objavio da izjava Sergeja Lavrova znači da Izrael više ne može biti neutralan oko rata u Ukrajini. Planovi Jeruzalema da "nekako ostane iznad rata" su pali u vodu, navodi se u analizi.

Izraelske novine Haaretz pak prenose komentar Američkog židovskog odbora, koji ističe da je "denacifikacija zaista potrebna, ali u Moskvi, a ne u Kijevu".

- Ruski ministar vanjskih poslova, jedan od glavnih Putinovih pomagača, jasno je dao do znanja zašto. Njegova izjava je groteskna - navodi se u komentaru koji je objavio Haaretz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.