NOVI SET SANKCIJA

Slovačka će tražiti izuzeće od EU embarga na rusku naftu

Slovačka dobija skoro svu uvezenu naftu iz Rusije uglavnom preko naftovoda "Druzhba" iz sovjetskog doba, a zemlja navodi da ima rezerve za 120 dana

Evropska komisija priprema šesti paket sankcija Rusiji. Ilustracija

N. Aj.

3.5.2022

Slovačka će tražiti izuzeće od svakog embarga na rusku naftu koji je dogovorila Evropska unija u svom sljedećem setu sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, saopćilo je u utorak slovačko ministarstvo ekonomije.

Evropska komisija priprema šesti paket sankcija Rusiji i očekuje se da će završiti rad u utorak, javlja Reuters.

Dvojica zvaničnika EU izjavila su u ponedjeljak da bi izvršna vlast EU mogla poštedjeti Slovačku i Mađarsku od embarga na kupovinu ruske nafte, imajući na umu ovisnost dviju zemalja o ruskoj nafti.

Slovačka dobija skoro svu uvezenu naftu iz Rusije uglavnom preko naftovoda "Druzhba" iz sovjetskog doba, a zemlja navodi da ima rezerve za 120 dana.

Jedina rafinerija nafte je "Slovnaft", koji je dio mađarske MOL grupe (MOLB.BU).

- Ako dođe do odobrenog embarga na rusku naftu u sklopu daljnjeg paketa sankcija protiv Rusije, onda će Slovačka zatražiti izuzeće - navelo je slovačko ministarstvo u odgovoru na pitanja Reutersa.

Ministarstvo je navelo da prerada različitih vrsta nafte nije odmah moguća i da je promjena tehnologije finansijski zahtjevna i dugotrajna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.