CURENJE PODATAKA

Veliko istraživanje otkriva: 68 državljana BiH posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju

Navodi se da je ukupna vrijednost je 27 milona dolara

A. K. / E24

Dubai

Foto: AGENCIJE


Dubai je poznat kao "igralište za bogate" sa besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. "Curenje" povjerljivih informacija o imovini stranaca u Dubaiju po prvi put daje pregled ko je vlasnik, između ostalog, luksuznih vila, stanova i poslovnih zgrada u ovom gradu.

 U isto vrijeme, Dubai je ozloglašena destinacija za ilegalne tokove i pranje novca, a smatra se i jednim od najzatvorenijih svjetskih poreskih oaza.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja tamo registrirani s vrijednim nekretninama, navodi se u istraživanju preko 20 medijskih organizacija koju je predvodio norveški E24.

Nisu navedeni vlasnici

Prema podacima o imovini u Dubaiju koju posjeduju državljani Bosne i Hercegovine, navodi se da 68 osoba sa pasošom naše zemlje posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti 27 miliona dolara.

Za sada nisu objavljena imena vlasnika luksuznih nekretnina odnosno nije poznato da li među njima ima osoba bliskih političkim i stranačkim strukturama u BiH.

  • Objavljeni podaci

    Objavljeni podaci

    Foto: E24.no


Što se tiče našeg regiona, iz Hrvatske 94 osobe imaju 125 nekretnina vrijednosti 42 miliona dolara, dok čak 237 državljana Srbije posjeduje 287 nekretnine u vrinednosti 74 miliona dolara. Iz Crne Gore 11 osoba ima 16 nekretnina u vrijednosti sedam miliona dolara.

Dokumenti otkrivaju, između ostalog, osobe koje su povezane sa švercom droge, finansijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji.

U Dubaiju nekoliko ljudi je očigledno pronašlo sigurno utočište. Materijal je procurio 2020. godine, a E24 ga je dala američka istraživačka fondacija Centar za napredne odbrambene studije (C4ADS).

Dokumenti uključuju 274.000 pojedinaca i kompanija iz 197 država i jurisdikcija koje su registrovane sa ukupno 800.000 nekretnina u Dubaiju. Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine iz dokumenata, a procjenjuju se da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara.

Procjena vrijednosti

- Ovo nam daje prvi potpuni pregled vlasništva nad nekretninama u poznatom poreskom raju. Konačno, možemo otkriti tajne koje okružuju takva ulaganja u nekretnine - kazala je Anet (Annette) Alstadsæter, profesorica i poreska istraživačica na Norveškom univerzitetu prirodnih nauka (NMBU).

Istraživači su koristili podatke o javnom prometu iz registra nekretnina u Dubaiju kako bi procijenili vrijednost svake imovine koja je procurila. Norveški medij navodi da novinari imaju pristup imenu, datumu rođenja i broju pasoša osoba upisanih na imovinu.

Alstadsæter smatra da problem skrivenog bogatstva još uvijek nije riješen, već je prešao na nekretnine, zlato, jahte i druge dragocjenosti.

Državni tužilac iz Norveške Petter Noreng kaže da ulaganja u nekretnine u Dubaiju smatraju potencijalnom metodom za utaju poreza i pranje novca.

Smatra se da je za sakrivanje velikog bogatstva danas potrebna velika pomoć profesionalaca pa je mnogo lakše kupiti nekretninu u Dubaiju i tako "oprati" novac.

Više o:

Dubai Nekretnine
NA VRH

Podijeli članak na