BRITANSKI PREMIJER

Džonson: Pogriješili smo što Ukrajini nismo pomogli 2014. godine

On je rekao da je, uzvrativši udarcem, Ukrajina "ne samo postigla najveći podvig 21. stoljeća, već je i "razotkrila Putinovu povijesnu ludost

Džonson se obratio ukrajinskom parlamentu. Reuters

E. Ć.

3.5.2022

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) obratio se danas ukrajinskom parlamentu, gdje je jasno poručio da je greška bila što Zapad nije reagirao 2014. godine kada je Rusija anektirala poluotok Krim.

- Mi, koji smo vaši prijatelji, moramo biti iskreni u vezi s onim što se dogodilo 2014. godine, jer je Ukrajina prvi put bila napadnuta prije, kada je Ukrajini otet Krim i kada je počeo rat u Donbasu.

Istina je da smo bili prespori da shvatimo šta se stvarno događa i da smo kolektivno propustili tada uvesti sankcije koje smo trebali staviti Vladimiru Putinu - rekao je Džonson.

Jasno je poručio "da ne mogu ponoviti istu grešku". Džonson je kazao da je uzvrativši udarcem Ukrajina "ne samo postigla najveći podvig 21. stoljeća, već je i "razotkrila Putinovu povijesnu ludost, ogromnu pogrešku koju samo autokrat može napraviti", navodi BBC.

Također, Džonson je najavio 300 miliona eura nove vojne pomoći Ukrajini. 

- Mi ćemo učiniti sve što možemo da pozovemo Rusiju na odgovornost za ratne zločine, a u ovom trenutku neizvjesnosti, kontinuiranog straha i sumnje, imam jednu poruku za vas danas: Ukrajina će pobijediti - dodao je on.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.