TELEFONSKI RAZGOVOR

Makron u dugom razgovoru pozvao Putina na evakuaciju iz Azovstala

Tokom poziva s Putinom Makron ponovio je "svoju dostupnost za rad na uslovima diplomatskog rješenja koji će omogućiti mir i puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", zatraživši ponovo i "prekid vatre"

Sa ranijih susreta. AGENCIJE

S. S.

3.5.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u dva sata dugom telefonskom razgovoru pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da "dopusti nastavak evakuacija" iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

Evakuacija iz tog pogona u lučkom gradu na istoku Ukrajine mora se odvijati "u koordinaciji s humanitarnim akterima i dopuštajući evakuiranima izbor destinacije, u skladu s međunarodnim pravom", objavila je Jelisejska palača na dan kad je ruska vojska započela novi napad na čeličanu iz koje je, prema tvrdnjama Ujedinjenih naroda, dosad izvučen 101 civil.

Situacija u Donbasu

Tokom telefonskog razgovora nešto dužeg od dva sata Makron je ponovno "izrazio svoju duboku zabrinutost oko Mariupolja i situacije u Donbasu" objavio je njegov ured. Rusija je u utorak pokrenula "moćan napad" na Azovstal, uz podršku tenkova i pješadije, objavio je zapovjednik ukrajinskog Azovskog puka koji brani tu posljednju tačku otpora u Mariupolju.

Ovaj telefonski razgovor prva je razmjena između dvojice lidera otkad je 29. marta otkriven masakr u Buči koji je Makron uz ostale zapadne lidere snažno osudio.

Makron je u subotu razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirim Zelenskim. Tokom poziva s Putinom Makron, ponovno izabran na izborima 24. aprila, ponovio je "svoju dostupnost za rad na uslovima diplomatskog rješenja koji će omogućiti mir i puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", zatraživši ponovno i "prekid vatre".

Saradnja s međunarodnim organizacijama

Kazao je i kako je spreman sarađivati s međunarodnim organizacijama kako bi se zaustavila ruska blokada ukrajinskog izvoza prehrambenih proizvoda na Crnom moru.

Kremlj je nakon razgovora objavio da je Putin kazao kako "zapad može pomoći u zaustavljanju zločina stvarajući primjeren uticaj na kijevske vlasti" te "zaustavljanjem dostave oružja Ukrajini". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.