PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Evropu čeka najteža zima u posljednjih 50 godina

Ko vam priča da će biti divno i sjajno – neće. Bit će jako teško, kazao je Vučić

Aleksandar Vučić. Agencije

E. Ć.

3.5.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj posjeti Grčkoj. Vučić je prisustvovao obilježavanju početka radova na izgradnji terminala ukapljenog plina u Aleksandroupolisu.

Nakon svečanosti Vučić se obratio novinarima. Zahvalio je grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu te dodao da je s njim razgovarao o svim važnim temama, Ukrajini, Briselu, evropskom putu Srbije te o bilateralnim odnosa Grčke i Srbije. 

- Dobro je što smo bili ovdje. Zadovoljavamo svoje potrebe sa različitih strana. Vjerujem da ćemo u godinama koje dolaze osigurati normalan i pristojan život našim građanima - rekao je Vučić.




On se nakon toga zaputio u Berlin, gdje će se sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcem (Scholz).

- Njemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za cijelu Evropu biti najteža zima u posljednjih 50 godina. Imate dva ključna problema – energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora se mnogo toga uraditi - istakao je predsjednik Srbije te dodao:

- Ko vam priča da će biti divno i sjajno – neće. Bit će jako teško. Imate dva problema – energente i hranu. Uz sve to problem inflacije. Mnogo teških stvari je pred nama da bismo osigurali zimu za naše građane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.